Светът

По „Еразъм +“ за 2023 г. се планират 3,3 млрд. евро за образование и обучение

Българският еврокомисар Мария Габриел организира в Брюксел среща с представители на всички 55 Национални агенции по „Еразъм +“ и Европейския корпус за солидарност, установени в държавите членки на Европейския съюз и асоциираните трети държави. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Бъдещето на програмите, следващите стъпки по изпълнението им и приоритетите за следващата година бяха акцентите на дискусията.

„Еразъм +“ и Европейският корпус за солидарност са ключови за Европейската година на младежта 2022. Всички участници в проектите заявяват, че това е преживяване, което е променило живота им, белязало е техния личен и професионален път и е оставило трайни спомени за това, какво означава да живееш в Европейския съюз, каза Габриел.

Тя допълни, че с програмата за 2023 г., която сега се разработва, ще бъдат подкрепени с 3,3 млрд. евро училищното образование, професионалното обучение, висшето образование, както и обучението за възрастни, младежта и спорта. Националните агенции са директната ни връзка с европейските граждани – с учениците, студентите и преподавателите, избрали да се включат в програмите и да се възползват от възможностите по тях, заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар наблегна на новостите, които се предвиждат в работната програма за 2023 г. На първо място, „Еразъм +“ ще възобнови напълно транснационалната мобилност, включвайки и допълнителни дейности, като например мобилност на треньорите в областта на спорта. Второ, програмата ще продължи да предоставя подкрепа за европейското пространство за образование, проекти за сътрудничество и разработване на политики в държавите членки. Освен това Европейският корпус за солидарност предвижда подкрепа на по-голям брой проекти за солидарност. През 2023 г. се планират дейности за подкрепа на лица, бягащи от въоръжени конфликти, засегнати от природни или други бедствия, както и подкрепа в областта на здравеопазването.

Източник: Представителството на Европейската комисия в България

Покажи още
Close