Университетът

Почетно отличие „Неофит Рилски“ за възпитаник на Университета

Маринка Чанева, учител в ДГ „Конче вихрогонче“ в Шумен, е удостоена с най-високото отличие в българското образование „Неофит Рилски“ за 2022 г. Ежегодните награди „Неофит Рилски“ се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България. Непосредствено преди да получи високото отличие Чанева получава още една значима награда – на Синдиката на българските учители (СБУ).

UniMedia: Как бяхте номинирани за наградата на СБУ?

Маринка Чанева: Екипът на ДГ „Конче вихрогонче“ ме номинира и всички ме подкрепиха, но за подаването на документи трябваше сериозна подготовка – попълване на анкета от 20 въпроса, представяне на презентации, снимки, материали… В навечерието на 6-ти май получих писмо лично от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, в което пишеше, че ме очакват за финалния кръг на конкурса в София. За мен дори само това беше едно високо постижение. В церемонията участие взеха около 90 учители от цяла България, които участваха в 10 направления, но единствения участник от град Шумен бях аз и се гордея с това, защото представих и град Шумен, и Шуменския университет и детската градина, в която работя.

UniMedia: Буквално няколко дни по-късно следва и почетното отличие „Неофит Рилски“. Какво означава то за Вас?

Маринка Чанева: Означава, че съм постигнала много! Това беше наистина една неочаквана награда. Конкурсът си е конкурс (бел. ред. – за наградата на СБУ) – исках да опитам, пробвах и доказах, че заслужавах да съм там. Но „Неофит Рилски“ не очаквах, наистина. Много е вълнуващо, много съм удовлетворена, щастлива и признателна да получа този приз.

UniMedia: Вие не сте родом от Шумен, но целият Ви професионален път е свързан с Шуменския университет?

Маринка Чанева: Родом съм от Варна и през 1992 година кандидатствах в Шуменския университет. Не е случаен изборът ми, защото да стана детски учител е моята сбъдната мечта. От дете знаех, че ще бъда учител. И оставих Варна за Шумен. Твърдо го заявих, когато роднини и близки ми се чудеха защо избирам Шумен при положение, че имам роднини в Добрич и мога да уча там. Но аз бях категорична, че избирам Шумен. Получих ОКС Бакалавър в специалност Предучилищна педагогика. Две години по-късно завърших следдипломна квалификация Начален учител и магистърска програма Начална училищна педагогика и информационни технологии. Технологиите са мое хоби, което прилагам в ежедневната си работа в детската градина.

Тази учебна година се оказа най-успешната година за мен, защото в началото на годината успешно защитих I ПКС към ДИКПО – Варна, а по-късно записах и докторска програма Предучилищна педагогика. Темата на дисертацията ми е „Иновативни образователни технологии в подготовката на децата за училище“, а мой научен ръководител е доц. Виолета Кюркчийска. Избрах тази тема, защото обичам технологиите, прилагам ги в практиката си и искам да споделя знанията си с всички.

UniMedia: Има ли перспективи за внедряването на тези технологии в българското образование?

Маринка Чанева: Да, внедряваме ги дори. В момента работим с един много успешен випуск. Когато попаднахме в ковид ситуацията и трябваше по най-бързия начин да адаптираме педагогическите взаимодействия онлайн, родителите усетиха как работим в групата и нещата вървяха добре. И до днес продължава комуникацията ни онлайн с родители.

UniMedia: Цялото ви образование ли е получено в Шуменския университет?

Маринка Чанева: Шуменският университет ми подаде ръка, сбъдна ми мечтата да работя с деца и никога не съм отказвала да бъда базов преподавател. И се радвам много, когато при нас идват студенти, търсят ни, споделят. Искам да благодаря на всички, които са ме подкрепяли през годините, вярвали са, че ще успея да стигна до наградата „Неофит Рилски“. Но за мен цел не е била наградата, а професионалното ми израстване. Човек не може да стои на едно място, трябва да се развива. Аз имам нужда да бъда полезна и да продължа напред.

UniMedia

Close