Шумен

Посветиха пленера „Шуменско плато” 2019 на Румен Михайлов

Откриването на изложбата с творбите на художници, участващи в Националния пленер по живопис „Шуменско плато” 2019, започна с едноминутно мълчание в памет на шуменския художник Румен Михайлов, който почина на 7 октомври. В речта си заместник-кметът Найден Косев сподели, че загубата на хора, които се занимават с изкуство, литература и духовни дейности, винаги е тежка, защото такива хора носят в себе си визията за едно светло бъдеще и перспектива за бъдещи успехи за обществото.

Изложбата бе представена в художествената галерия „Елена Карамихайлова„  в Шумен в присъствието на десетки шуменци. В пленера взеха участие 10 творци. Сред тях са шуменците Добромира Добрева, Ивелина Иванова, Мая Райчева, Красимир Арсов и Бранимир Боянов. Включват се още Иван Кашлаков от Сливен, Лора Янева от Бургас и Гергана Балабанова от София, която е и най-младата участничка в пленера. Сред участниците са още разградчанинът Орхан Исмаил и ямболията Иван Стоянов.

 

“Сутрешно кафе” Лора Янева

Пленерът няма определена тематична или жанрова насоченост и участниците са разполагали с пълна свобода да реализират творческите си идеи.

“Пейзаж” Орхан Исмаил

Пленерът беше посветен на Румен Михайлов и на тези наши съграждани, които години наред са давали хляба на духа и възможността да се радваме на живота чрез тяхното изкуство.

“Шуменско плато” Иван Стоянов

Найден Косев връчи диплом на всички участници.

“Сливен” Иван Кашлаков

Организатори на събитието са Община Шумен и Дружеството на шуменските художници.

Автор: Станислава Стоянова, IV курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close