България

Позабравената крепост Маркели

В рубриката “Заедно към неизвестните красоти на България” студенти от Шуменския университет представят неподозирани природни, исторически и културни забележителности от своите родни места. Този път Кина Иванова разказва за крепостта Маркели:

Крепост Маркели – защо казваме, че е позабравена? Тя е една сравнително малко посещавана спрямо останалите крепости в нашата родина, но това не означава, че няма какво да ни разкаже.

Маркели е лесно достъпна дестинация. Тя се намира на територията на община Карнобат. Разстоянието на общинския град до крепост Маркели е 8 километра в западна посока. Най-близкото населено място до античната крепост е село Крумово градище, което е на 3 километра северозападно от нея. Лесно достъпна е, понеже отклонението, водещо до нейното находище, е свързано с околовръстния път за АМ „Тракия” на град Карнобат и региона. Разстоянието от Маркели до Бургас е 60 километра, от град Шумен е Приблизително 100 километра, а от град София са 336 километра.

Крепост Маркели е място, пазещо в себе си не малка част от историята на велика България. Крепостта е разположена в западния край на възвишението Хисар, което е част от южната верига на Стара планина. Маркели възниква още през Античността, като още си личат останките от крепостната стена, защитавала я по него време. През Средновековието обаче са изградени мощни земни отбранителни валове. Естествени защитници на крепостта са река Мочурица и скалните откоси в северозападната й част, като те съществуват и до днес въпреки времето и видоизмененията си от метеорологичните условия.

Мястото, където е изградена крепост Маркели, е избрано от човек добре познаващ региона и неговите географски характеристики. Мястото е стратегическо и това е било една от причините за неговия избор. С просто око е можело да се видят укрепените в близост селища. Видимост е имало и към други значими точки в местността. Лесно се наблюдава и днес пътят на Мокренския проход, на Върбишкия проход и можем да видим в далечината местността Яйлата в Ришкия проход. Поради доброто си географско местоположение, крепост Маркели е била един от главните защитници на новата българска столица – Плиска.

През годините на своето съществуване мястото, където днес можем да видим останките от една велика крепост, може да ни разкаже не за една и две битки, водили се там в защита на младата столица Плиска.

Има доста интересни събития, случили се по тези места, но за да не ви отегчавам с исторически факти, оставям на вас да откриете интересуващата Ви част от нейната история.

Мястото е красиво, особено по залез слънце. Някак мистично и същевременно величествено. Сякаш можем да се докоснем до една отдавна отминала епоха.

Има доста легенди, носещи се от уста на уста сред местното население, но една от най-известните такива е, че тук се е помещавала не само отбранителната крепост, но и винарната на Кан Крум. Възможно ли е това?! След като си припомним Крумовите закони, оставям на вас да разберете.

Посетете крепостта, няма да съжалявате. Има какво да видите и да ви остане красив спомен, а и да научите още нещо интересно от нашата богата история.

Ако сте и късметлии, ще успеете да посетите и музейната сбирка, където могат да се видят и миниатюри на крепостта. Сбирката се помещава в близкия град Карнобат.

В града може да видите и макетна възстановка на останките на крепостта, помещаваща се в градската градина. За завършек на вашата разходка, можете да надникнете и в къщата-музей на Димитър Полянов, намираща се в центъра на град Карнобат. Ако вече сте уморени и искате да хапнете там има няколко подходящи за тази цел места. На тръгване може да зърнете и емблематичната за града часовникова кула, а срещу нея е сгушена някога действащата джамия.

Маркели и град Карнобат крият своята красота, но за желаещите да посетят местността те са открити и достъпни. Крепост Маркели само чака някой, на когото да разкаже своята дълга история…

Автор: Кина Иванова, IV курс, Журналистика и реклама

Покажи още
Close