България

Повече от 700 000 ученици влизат в клас

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна днес, 15 септември. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници, съобщават от МОН.

Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32 266 ученици.

761 деца ще влязат за първи път в класните стаи на шуменските училища.

Общият брой на учениците през тази година е 8253, разпределени в 358 паралелки, съобщават от местната администрация . В центровете за подкрепа на личностното развитие – ОДК И УСШ в различни извънкласни форми са обхванати 2300 ученици. 230 ученици ще бъдат настанени в средношколски общежития. Към 1 септември в основните училища в селата на община Шумен се очертават 24 самостоятелни маломерни и 5 слети паралелки в ОУ „П. Волов“, село Мадара и ОУ „В. Левски“ – село Градище.

Пълноценно присъствено обучение през цялата година. Това пожела министърът на образованието Николай Денков в приветствие към учениците, учителите и родителите по случай първия учебен ден.

Той се обърна и към българските училища зад граница: „Скъпи ученици и учители в училищата ни зад граница, пазете родината в сърцата си, бъдете все така всеотдайни в съхраняването на българския език, история и култура”, каза министър Денков.

UniMedia

Покажи още
Close