Светът

Пет любопитни факта за Полша

Полската република е сред най-бързо развиващите се страни на Стария континент

Студентът по журналистика в Шуменския университет Андрей Андреев учи в полския град Лодз по програма Еразъм +. Ето и първите му впечатления:

Полша е деветата по площ страна на Стария континент и 16-тата в света по икономическо развитие. С нейните 38 млн. жители тя се нарежда и на 35-то място в класацията за най-населени държави в света. Печално известна със събитията от първия етап на Втората световна война, тази северна страна често става мишена на подигравки в електронното пространство, а мнозина забравят нейните постижения. Нека да обърнем внимание на пет от тях:

  1. Първата конституция в Европа

Конституцията, която приема Полско-литовската държава е първата в Европа и втората в света. Документът влиза в сила на 3 май 1791 година, но неговата сила е прекратена на 23 ноември 1793 година след като Руската империя, Прусия и Австрия превземат страната и си поделят нейните територии.

 

  1. Автомобилостроенето

Надали много хора биха свързали днешна Полша с автомобилостроенето. По-възрастните обаче си спомнят множеството полски автомобили, внасяни в България в периода преди 10 ноември 1989г. Най-известният полски производител на автомобили продължава да бъде вече несъществуващата компания FSO, създала култови автомобили като Warszawa, Syrena, FSO 125p, FSO 126p и FSO Polonez.

 

  1. Кехлибар

Кехлибарът е един от най-красивите скъпоценни камъни, а Полша в той се среща в изобилие. От него се произвеждат най-различни сувенири, които се изнасят към пазарите на целия свят.

 

  1. Най-големият замък

Мнозина, пътешествали в Полша, споделят в мрежата своето възхищение от местната архитектура. Освен безброй красиви сгради обаче, в Полша се намира и най-големият замък в света – Малборк (Мариенбург), който заема площ от 20 хектара.

Строежът на замъкът бил положен през 1286 година от Тевтонския орден и е продължил цели 230 години. През 1457г. град Мариенсбург бил продаден на полския крал, но рицарите, останали в него, водели успешно 3-годишна съпротива.

През 1722г. град Малборке превзет от кралство Прусия. По време на Втората световна война той е почти сравнен със земята, а след края на конфликта е предаден на Полша. През 1997 година замъкът Малборк бил включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Полша.

  1. Полската кухня

Полската кухня съчетава в себе си елементи на готварски традиции от множество народности, обитавали териториите на страната през вековете. Въпреки това тя има и своята уникална специфика и се слави с разнообразието от пушени месни продукти и различни видове супа.

Двете най-обичани ястия са зеленчуковата супа борш и  бигос.

Полският борш се приготвя с цвекло, което му предава червен цвят. Понякога към ястието се добавят картофи и зеле.

Бигосът се приготвя три дни, а необходимите продукти са кисело зеле, различни видове месо, пушени колбаси и гъби.

Автор: Андрей Андреев, IV курс, Журналистика

Покажи още
Close