Университетът

Пет любопитни факта за Лодз

Студентът по журналистика в Шуменския университет Андрей Андреев бе в полския град Лодз по програма Еразъм +. Ето и неговите впечатления:

Ако погледнем политическата карта на Полша, непременно ще забележим Лодз. Градът е третият по големина в страната и е разположен точно в средата на Полската република. Историята му е сравнително кратка, но за сметка на това има много неща, по които Лодз е водещ не само в Полша, а и в цяла Европа. Някои от тях:

  • Най-дългата улица в Европа

Пьотковска (Piotrkowska) е главната улица на града. Тя е разположена между двата големи градски площада – Свобода (PlacWolnosci) и Независимост (PlacNioepodleglosci). Със своята дължина от 4.2 км тя е най-дългата улица в Европа. Днес е известна най-вече с десетките си ресторанти, барове и хотели.

  • Най-големият търговски център в Полша

На 17 май 2006 година един стар промишлен комплекс за текстилни изделия, чиято слава е залязла в началото на миналия век, получава възможността за нов живот. Но този път като Manufactura – най-големият търговски център в Полша. Сградата е построена от местния индустриалец и филантроп Израел Познански.

Комплексът заема площ от 110 000кв.м. и днес в него могат да бъдат намерени магазини, заведения, хотели, атракциони и дори три музея.

През 1975г. територията на центъра е използвана и при снимането на филма „Обетована земя“ по едноименния роман на полския писател Владислав Реймонт, който е прекарал ранните си години недалеч от Лодз.

  • Най-голямото еврейско гробище в Европа
sdr

През 1892 година местният индустриалец от еврейски произход Израел Познански решава да помогне на местната еврейска общност с откриването на ново гробище. Той продава парцел от 44 хектара площ на общността срещу символичната сума от 1 руска рубла (по това време територията на днешна Полша е била разделена между Руската империя и Германия) срещу обещанието да бъде погребан на конкретно място в огромен мавзолей.

Еврейската общност приема предложението и така до края на годината гробището, познато като Новото еврейско гробище, се превръща в най-голямото в цяла Европа. То съществува дори и след Втората световна война. Днес е туристически обект, а в него посетителите могат да видят два рекорда – най-големия еврейски надгробен паметник в света и най-голямата надгробна мозайка.

  • Най-голямата градска гора
sdr

Лагиевники е най-голямата гора в Европа, граничеща с град. Простира се площ от 1205 хектара и по-голямата част от нея е резерват със свободен достъп. В нея могат да бъдат намерени и най-старите запазени сгради в района – параклиса Св. Антоний и параклиса Св. Св. Рош и Себастиан.

  • Полският Манчестър
sdr

През 1820г. в Лодз е открита първата текстилна фабрика. Към края на века в града действат 677 фабрики, които са осигурявали препитание на 66 800 души. Именно тези показатели дават основание Лодз да бъде наречен „Полският Манчестър“.

В средата и втората половина на миналия век текстилната индустрия губи своята водеща роля, но не е ликвидирана. 30 години след демократичните промени в този икономически отрасъл работят над 31 000 жители на града.

Автор: Андрей Андреев, IV курс, Журналистика

 

Покажи още
Close