Университетът

Патронен празник на Шуменския университет

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ отбеляза днес Патронния си празник – Деня на светите равноапостолни Константин и Елена, по различен начин заради усложнената епидемиологична обстановка в страната. За първи път почитането на приноса и святото дело на нашия патрон епископ Константин Преславски не се състоя в присъствието на настоящи и бивши студенти, преподаватели, служители и гости.

Тържеството бе открито с церемония по издигане на знамената пред Ректората. Д-р Марияна Петева, ръководител на Университетската библиотека“ издигна знамето на Република България.

Валентин Борисов, студент III курс, специалност Компютърна информатика и капитан на отбора по информатика, който спечели преди дни третото място в онлайн изданието на националната републиканска олимпиада по програмиране, издигна знамето на Европейския съюз.

Проф. д.н. Христомир Христов издигна знамето на Шуменския университет.

Ректорското ръководство изрази признателността на академичната общност, поднасяйки цветя пред Паметника-свитък. Валентина Кулева, IV курс, специалност Българска филология, ОКС бакалавър, представина старобългарски език благослова на епископ Константин Преславски из „Учително евангелие“: „…Да послушаме и да се удивим на милостта и човеколюбието Божие – Той заради нас се преклони и слезе от небесата, за да се изчистят нашите души от грехове… Затова ни е сътворил, за да създаваме добро, а не лукавство и не завист – създадени сме, за да вършим добри дела…“.

По-късно ректорът проф. д.и.н. Георги Колев и председателят на Общото събрание доц. д-р Юрий Проданов участваха в онлайн пресконференция с представители на медиите.

„Нека си пожелаем изпитанието да направи мислите ни по-смирени, действията ни по-смислени, а духа ни по-силен и извисен. Приветствам Ви за устойчивостта и адаптивността към промените, за всеотдайността и търпението да приобщавате към науката младите хора и да пазите пламъка в словото на първоучителя дори и в предизвикателствата на електронната среда. Пожелавам Ви здраве и творчески успехи!“, поздрави колегията ректорът проф. д.и.н. Георги Колев.

Поздравителни адреси до академичната общност изпратиха областният управител на Шумен проф. д-р Стефан Желев и председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД и Doctor honoris causa на Шуменския университет Фикрет Индже.

Заради извънредното положение от 13 март до 13 май, бе отложено и връчването на ежегодната Награда на Ректора. То ще бъде на церемонията за откриване на академичната 2020/2021 година.

Източник: Shu.bg

Покажи още
Close