Университетът

“Память – наша совесть” се проведе онлайн

Музикално-поетичният маратон “Память – наша совесть”, организиран от Катедрата по руски език и Центъра по русистика на Шуменския университет, тази година бе посветен на 75-годишнината от края на Втората световна война, победата над хитлерофашизма и обявяването на 2020 г. за година на паметта и славата. Заради усложнената епидемологична обстановка маратонът се проведе в онлайн-формат, съобщават организаторите.

За поредна година “Память – наша совесть” предизвика интерес не само сред студентите, но и сред ученици от различни училища в страната, с които Катедрата по руски език си сътрудничи успешно дълги години. В маратона се включиха общо 52 участници – 8 студенти и 44 ученици, от тях ученици от СУЕО „А. С. Пушкин“ – гр. Варна, от СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, от СУ „Стефан Караджа“ – гр. Каварна, от СУ „Васил Левски“ – гр. Севлиево, от СУ „Г.С.Раковски“ – гр. Котел. Запомнящо се бе представянето на учениците от групата за занимания по интереси „Русский по пятницам“ от ППМГ „Д. Чинтулов“ – гр. Сливен с ръководител Нина Тихина. Маратонът и тази готина доказа, че интересът към подобни инициативи е свързан не само с изучаващите руски език, но и с хора от различни поколения, които ценят руската литература и култура. За това свидетелства участието на представители на Руския клуб „Славяне-2000“ – гр. Шумен.

За първи път тази година маратонът излезе на международната сцена – в него се включиха участници от Северна Македония: студентът Филип Димкоски от Университет „Климент Охридски“ (гр. Битоля), ученичката Мария Талеская от училище „Климент Охридски“ (гр. Прилеп) и преподавателката Наталья Лапаева-Ристеска от Катедрата по славистика на Филологическия факултет от Университет „Св.св. Кирил и Методий“ (гр. Скопие).

Бяха отличени най-добрите изпълнения в следните категории: за сценичен образ, за изразително четене, за емоционално изпълнение, за чистота на произношението, за отлично музикално изпълнение.

Снимка: UNSPLASH.COM

Покажи още
Close