Светът

Офис за един ден, но… споделен!

С нарастването на броя на стартъп компаниите, свободните (“Freelancers”), креативните и всички други “дистанционни” професии, се появява и една нова гореща тенденция, която става неизменна част от облика на модерния град – споделените работни пространства.

В споделените работни пространства може да се наеме цял офис или отделно бюро за час, ден, месец и повече. Споделените офиси (shared office space)представляват работни пространства, в които множество малки компании могат да наемат временен офис. Това,разбира се,не означава, че ще трябва да се редите на опашка за принтера, тъй като всички споделени офис пространства предлагат индивидуални, напълно оборудвани офиси с бърз интернет и различна, според нуждите, големина. Някои от тях дори разполагат с луксозни “executive” помещения и модерни конферентни зали. Споделените офиси са оборудвани още със стаи за отдих и отмора, общи кухни със здравословни закуски и плодове, напитки, кафемашини и всички други екстри, които може да срещнем в офиса на всяка модерна компания. Други отиват по-далеч, предоставяйки фитнес центрове, зали за йога и медитация, открити тераси и зелени площи за почивка, организират тиймбилдинг събития и др.

Друга, много често разпространена, разновидност са споделените работни места (shared coworking space)- работни пространства, в които всеки може да наеме временно индивидуално бюро. Те разполагат с бърз интернет, общи кухни и стаи за отдих. Обикновено са по-малки по размер, но това им позволява да бъдат локализирани на доста по-екзотични дестинации. Покрай тях се заражда и едно ново интересно движение на дистанционната работна ръка, а именно “Дигиталните номади”. За тях може да се каже много, но основно, това са хора със свободни професии, които нямат централен офис, а скитат по света с лаптоп под мишница и комбинират работата с авантюри. Някои от тях просто следват топлите дни като прелетни птици, местейки се на юг през европейската зима и обратно през лятото. Други следват хобито си и или друго удоволствие, които локацията предлага (Банско е едно от известните леговища в България на дигитални номади, където офисът е на броени минути от ски пистите. Или Варна и Бургас, където офисите са на минути от водните спортове и летните забавления.) Трети избират работно място заради култура или екзотични дестинация( Пловдив е една от най-известните европейски дестинации за дигитални номади – “ловци на култура”, а небезизвестният в България Занзибар например, предлага екзотична авантюра на желаещите).

Удобството, уюта и локацията са водеща идея в проектирането на споделените работни пространства, но с това далеч не се изчерпват облагите от използването им.

Според последните проучвания ползите от споделените офис пространства са многобройни. Сред тях са не само очакваните, по-ниски разходи и отпадането на много от организационните задължения и поддръжката, а и някои доста неочаквани.

Интересно е, че на първо място се повишава продуктивността. Възможността сами да определят работното си време и добрия баланс между личен живот и работа, естествено прави работниците по-щастливи, а от там и по-продуктивни. В сравнение с хората работещи от дома, при хората работещи от споделено пространство, наличието на колеги, дори и от друга компания, подсъзнателно подтиква започването на работа на време, знаейки че и другите ще го направят. Също така, липсата на домашните фактори, които влияят на вниманието подпомага процеса.

Запознанствата, които хората осъществяват на тези работни места не просто разширяват социалния им кръг, което само по себе си е много общополезно, но и водят до зараждането на много нови идеи в процеса на общуване. Възможността да имат на разположение специалисти от различни сфери, с които да обменят опит, е нещо, което централизираното офис пространство не предлага, и според анкетираните работници е повишило личната им квалификация. А от гледна точка на хората, работещи от дома, липсата на социална среда, доказано може да доведе до чувство на самота, а от там и да понижи продуктивността и креативността на служителя.

За някои хора чувството за независимост и смисъл е може би най-голямото предимство на този тип работни места. Възможността да пътуват и същевременно да работят, просто наемайки работно място в следващата желана екзотична дестинация, заедно с възможността да го посещават по всяко време от денонощието, ги кара да се чувстват по-свободни и независими. Това прави работата им част от удоволствията на живота. За други, чиито централен офис е далеч и изисква дълги пътувания преди и след работа, наемането на споделено работно място по-близо до дома и възможността да прекарват повече време със семейството и близките си, е живота изменящо и придава по-голям смисъл на работата им.

С оглед на всички тези предимства едни от най-големите компании като “Гугъл”, “Епъл”,” Алибаба” и много други, вече все по-често използват споделените работни пространства. А специалистите дават прогнози, че до 2025 година броят на тези пространства ще се увеличи двойно. Нищо чудно да ставаме свидетели на зараждането на нов вид работни места  – офисите на бъдещето, които ще завладеят света и най-накрая ще сложат край на централизираните корпоративни килийки, в който човешката индивидуалност и креативност бавно угасва.

Павел Пенев, I курс Журналистика и реклама

Снимки: Unsplash.com

 

 

 

 

Покажи още
Close