Университетът

Откриха Националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев” 2024

Започна 46-то издание на Националния студентски литературен конкурс “Боян Пенев”. Тази година най-старият литературен конкурс в страната събра над 110 студенти от 21 университета от цялата страна и от чужбина. Необичайно приветствие отправи ректорът на Шуменския университет проф. д.н. Наталия Витанова, която се обърна към публиката с два поетически текста – единият, от които е неин и е писан в студентските й години. Жури отново са проф. Пламен Дойнов, д.н., ректор на Нов български университет, поетът Петър Чухов и писателят Захари Карабашлиев. Куратор на конкурса е проф. д-р Страшимир Цанов, ръководител на  Катедрата по история и теория на литературата.

Проф. Пламен Дойнов, д.н. се обърна към младите творци със съвета винаги да отстояват своите творби, ако искат те да бъдат чути и приети. Петър Чухов подчерта, че конкурсът не е просто състезание, а е и много личен емоционален момент в живота им. Неговото мнение сподели и писателят Захари Карабашлиев, който разказа как като студент в Шуменския университет е участвал в конкурса.

В петък участниците, които се състезават в три раздела (поезия, белетристика и критика) четат своите творби пред публиката. В събота, 18 май, ще се проведе една от най-интересните части от конкурса – поетическият пленер „Писане от натура“. Младите творци ще пишат край Солницата в Провадия. А след това предстои и творческа вечер с членовете на журито, с представяне на книги на проф. Пламен Дойнов, Петър Чухов и Захари Карабашлиев. В последния ден от конкурсната програма ще се състои традиционната дискусия с участниците и награждаването на отличените в трите раздела на конкурса. Голямата награда се осигурява от Община Шумен и е в размер на 1000 лева за издаване на книга.

UniMedia

Close