Университетът

Откриха Националния литературен конкурс “Боян Пенев” 2022

Откриха тазгодишното издание на Националния литературен конкурс “Боян Пенев”. Шуменският университет посрещна студенти от цялата страна, които ще вземат участие в 44-тото издание на най-стария студентски литературен в страната.

“Искам да ви приветствам с добре дошли. Националният литературен конкурс е бисер в цялостната дейност на нашия университет. Не случайно това е 44-то издание и не случайно тази година е привлякъл толкова много участници от 20 университета от цялата страна”, приветства младите таланти зам.-ректорът по кандидатстудентска дейност проф. д-р Чавдар Сотиров.

Жури са проф. Пламен Дойнов, д.н., ректор на Нов български университет, поетът Петър Чухов и писателят и Доктор хонорис кауза на Шуменския университет Захари Карабашлиев.

Проф. Дойнов: “За 44-ти път този конкурс се опитва да докаже нещо, което никой друг форум в България не успява и не може да го направи. А това е да събере в едно идеята за благородно състезание между пишещи хора и общуването между тях. Акцентът на това събитие е живото присъствие. Фестивалният му характер е запазената му марка през годините. Защо е важно това? Защото точно тук се създават и приятелства, създават се и общности на млади хора, които изпитват към литературата страст и по-късно за някои от тях може би тя става кауза”.

Днес участниците ще представят своите творби, а утре ги чака най-интересният момент от програмата – Пленер писане от натура по маршрут: Слънчевия часовник на Шуменския университет – „Хювефарма Арена“ – ИАР „Сборяново“.

Голямата награда на конкурса е издаване на дебютна книга на победителя.

UniMedia

Покажи още
Close