Университетът

Откриване на Центъра по природни науки

Центърът по природни науки на Шуменския университет започва да придобива нов облик. Той се намира в сградата на Астрономическата обсерватория на Шуменското плато.

 

„Центърът е създаден през декември 2020 година с решение на Академичния съвет на ШУ. Първият етаж ще е посветен на природните науки с цел там да ходят ученици, които да правят експерименти по физика, химия и биология, могат да се провеждат обучения по Горска педагогика за ученици и студенти. Вече разполагаме и с чисто нова метеорологична станция”, коментира за UniMedia проф д-р Цветеслава Игнатова-Иванова, декан на Факултета по природни науки. В това отношение ФПН има голям опит, защото всяка година организира Ден на отворените врати, на който присъстват десетки ученици.

 

„Надяваме се, че за Деня на земята (в края на април) Центърът ще може да бъде отворен. Ако не може събитието да се проведе присъствено, ще направим онлайн презентация, посветена на екологията и Земята”, уточни тя.

По нейни думи освен сегашните изложби предстои и поставянето на 3D изображения на животни, които се срещат на Шуменското плато, ще бъде поставена и изложба по екология. „Имаме идеи да каним и гостуващи сбирки и вече имаме контакти с природонаучния музей в София, а за Еньовден се предвижда ученици да изработят постери с билки”, каза още проф. Игнатова-Иванова.

UniMedia

Покажи още
Close