Университетът

Отбелязваме 90 години от рождението на проф. Венета Вичева

На този ден (7 април) преди 90 години е родена голямата българска хорова диригентка, педагог, преподавател в Шуменския университет и общественик проф. Венета Вичева.

Проф. Вичева е завършила първия випуск на специалността “Хорово дирижиране” в Музикалната академия в София в класа на проф. Георги Димитров. Проф. Димитров е и основател на специалността.

В периода от 1956 до 1961 година проф. Вичева е директор на музикалната школа в Дупница и диригент на смесения хор „Рилски звуци“ към народното читалище „Зора“. Тя ръководи музикалната подготовка и дирижира оперетите „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.

В началота на 60-те години е поканена от общинското ръководство на Шумен и ръководството на хор „Родни звуци“ за диригент на хора в родния Шумен. От 1961 година до 2011 тя е диригент на хор „Родни звуци“.

Отново в началото на 60-те години (през 1963) проф. Вичева основава детски хор „Бодра песен“ в Шумен. По нейна идея десетилетие по-късно са основани Националните ученически хорови празници „Добри Войников”, в които днес се включват хорове от цял свят.

От 1989 г. проф. Венета Вичева става доцент, а от 1996 г. и професор по хорово дирижиране в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Тя е основател на специалността „Музикална педагогика“. Поколения студенти на Шуменския университет се гордеят, че са нейни възпитаници.  Била член  на управителните съвети на Българския хоров съюз, на Сдружението на български хорови диригенти към СБМТД — София. Има множество публикации.

Като диригент на хор „Родни звуци“ печели редица национални и международни отличия и награди от конкурси и фестивали.

Източник и снимка: http://www.classicfm.bg/

Покажи още
Close