Светът

Отбелязваме Международния ден на жената

Днес отбелязваме Международния ден на жената. 8-ми март е денят за признание за икономическите, политическите и обществените постижения на всички жени по света. Традиционно днес мъжете поднасят цветя и подаръци на своите любими жени, показвайки своето уважение и внимание към тях. Учениците пък подаряват цвете на учителките, за да демонстрират своята благодарност.

В основата на отбелязването на специален ден на жената са многобройните протести за подобряване на условията на труд, резултат от бурната индустриализация в началото на двадесети век. Протестите често са се случвали на датата осми март. Идеята за празника идва от Клара Цеткин, която на Международната конференция на жените социалистки през 1910 година предлага да се чества ден на жените.

На Запад Международния ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно ентусиазмът за честването му замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960-те. Празникът се отбелязва и в България, но не е почивен ден. В страни като Португалия има обичай вечерта преди празника жените да правят партита или вечери с приятелки.

По случай Международния ден на жената Европейският парламент възложи специално проучване сред европейските жени за оценка на въздействието на пандемията върху различни аспекти от техния живот.

Резултатите от проучването показват сериозно влияние на пандемията както на лично, така и на професионално равнище,както и значително нарастване на насилието срещу жени. Докладът сочи, че според 77% от жените в ЕС, пандемията от COVID-19 е довела до засилване на физическото и емоционалното насилие срещу тях в собствената им държава, като този процент варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария. Четирима от всеки десет интервюирани (38%) заявяват, че пандемията е оказала отрицателно въздействие върху доходите на жените, върху равновесието между професионалния и личния им живот (44%) и върху времето, посветено на труд срещу заплащане (21%). А психичното здраве на жените също се е повлияло от пандемични ограничения като локдаун и вечерен час (41% на равнище ЕС) и ограниченията за броя на хората, с които могат да се срещат (38%).

Аз смятам, че всеки ден трябва да бъде специален ден за жените. Те винаги се грижат и помагат на всеки, силни са и смело преследват мечтите си. Водили са много битки за равенство, приемственост и признание от мъжете. Най-важната причина да изпитваме уважение и почит към една жена е, че тя създава поколение, за да продължи животът на Земята.

Честит празник на всички дами!

Автор: Пресияна Петрова, IV курс Журналистика и реклама

Европейски парламент

Покажи още
Close