Университетът

Определиха носителите на наградите за образование и наука

Номинациите за „Наградата на Шумен“ в системата на образованието и науката за 2020 година бяха гласувани от Постоянната комисия по просвета, образование и наука с председател Албена Неделчева.

В категорията „Студент в областта на природните, математическите и техническите науки“ 6 гласа получи Валентин Борисов, IV курс в специалност „Компютърна информатика“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Той спечели срещу курсант старшина Бойчо Златинов от 622 класно отделение – студент във Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ по специалност „Военни комуникации и информационни системи“, който получи 1 глас.

Валентин Борисов е носител на редица медали от национални и международни състезания, а миналата година на Републиканската студентска олимпиада по програмиране отборът, чиито капитан е той, изстреля Шуменския университет на трето място. В момента той прави практика в интернет гиганта Амазон (Amazon.com, Inc.), след като съумя да победи конкуренцията на млади програмисти от целия свят. (бел.ред – очаквайте интервю с Валентин след приключването на стажа му и завръщането му от европейската централа на Амазон в Люксембург през месец май).

Друг носител на отличие на тазгодишните награди на Шумен от Шуменския университет е доц. д-р Сунай Ибрямов от Факултета по природни науки. Наградата за принос в областта на природните, математически и технически науки, като за него са гласували всички членове на комисията.

За „Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област с 4 гласа бе избран Тонислав Троев. Към момента Тонислав вече е студент в Шуменския университет в специалност “Компютърна информатика”. Кандидатурата на Катерина Костадинова от 12 в клас ППМГ „Нанчо Попович” събра 3 гласа.

За „Ученик на годината“ в областта на изкуствата и спорта единодушно със 7 гласа бе подкрепена номинацията на Десислава Герчева, възпитаничка на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“.

В категорията „Учител на годината“ в начална степен на обучение със 7 класа изборът е за Мануела Недекова, главен учител в начален етап в СУ „Сава Доброплодни“.

В категорията „Учител на годината“ в сферата на хуманитарните науки комисията единодушно подкрепи Виолета Маразова, старши учител по история и цивилизации и гражданско образование в ППМГ „Нанчо Попович“.

В категорията „Педагогически колектив в системата на предучилищното възпитание“ със 7 гласа бе утвърдена номинацията на Педагогическия екип на ДГ „Изворче“.

Две бяха предложенията за Педагогически колектив в системата на училищното и извънучилищното образование. Със 7 гласа просветната комисия подкрепи кандидатурата на педагогическия колектив на Професионална гимназия по икономика.

Утвърдените номинации от Постоянната комисия по просвета, образование и наука ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет на 25 април. По традиция „Наградите на Шумен“ в системата на образованието и науката се връчват в навечерието на 24 май.

Източник: Община Шумен

Покажи още
Close