Светът

Виртуалното образование – бизнес за милиарди

Според актуалния доклад „Digital Education Market by End User“, качен на сайта ResearchAndMarkets, размерът на глобалния пазар на дигитално образование ще се увеличи от 8.4 млрд. долара през 2020 г. до 33.2 млрд. долара до 2025 г. Това е годишен темп на растеж от 31.4%.
Тенденциите сочат, че цифровото образование ще се търси все повече, а пандемията от коронавирус само ги е засилило. Като причина за това се посочва по-дълбокото навлизане на интернет.
Предимствата на онлайн обучението са ясни: то дава възможност на много хора по света да се включат в даден курс без времето и пространството да имат съществено значение.
Така световно търсени лектори могат да споделят опита си с хора от всички континенти по едно и също време. Достъпът до тях става много по-лесен чрез онлайн услугите. А ако на място могат да присъстват определен брой хора, то цифровият формат е необятен, се казва в доклада.
Университетите също биха могли да подобрят ефективността на своите курсове чрез онлайн образование на своите студенти. Въпреки че голям брой образователни институции все още разчитат на традиционните форми на преподаване, много от тях започват да се адаптират към промяната.
Интересен факт е, че Азиатско-тихоокеанският регион, в който попадат Китай, Япония и Индия, се очаква да расте с най-висок годишен темп през прогнозния период. Правителствата на държавите там предприемат целенасочени стъпки за подобряване на цифровата инфраструктура, а и покупателната способност на студентите в този регион бързо нараства, се посочва още в доклада.
Източник: www.economic.bg/
Покажи още
Close