Университетът

Онлайн лекция за Световния океан

Публична онлайн лекция на тема: „Синята перла на земята“ представя Центърът по природни науки на Шуменския университет. Инициативата е посветена на Световния ден на океана (8 юни). Всеки, който има интерес, може да се включи в лекцията във вторник (8 юни) от 10:00 часа на следния линк: https://meet.google.com/jmi-whid-pns?authuser=0. Лектор ще бъде проф. дгмн Цанко Цанков.

Световният ден на океана се чества ежегодно на 8 юни. Целта му е информирането на обществото за състоянието и лавинообразно нарастващите проблеми на Световния океан (общо название на всички океани и морета в света), както и търсене на пътища за защита и опазване на водата.

Световният океан заема около две трети от площта на Земята. Той е много важен източник на ресурси, нужни на все по-нарастващото население. В него живеят около 230 000 видове животински организми. Океаните осигуряват половината от кислорода в атмосферата, поглъщат голяма част от въглеродния диоксид и са ключов елемент за кръговрата на водата. Популациите на много от живеещите във водите на Световния океан живи същества, са застрашени от изчезване заради свръх улов и замърсяване.

Люлката на живота – Световният океан е мястото, където се определя голяма част от живота ни. Дали човечеството ще успее да ограничи замърсяването, да опази красотата на пъстроцветния живот и да спре климатичния апокалипсис? Отговорите на тези въпроси са изключително важни за бъдещето ни съществуване на тази планета.

По текста работи: Вяра Тодорова, IV курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close