България

Омбудсманът: Отмяна на външното оценяване за 4 и 10 клас

Омбудсманът Диана Ковачева e изпратил препоръка до министъра на образованието Красимир Вълчев с искане изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след 4 и 10 клас през настоящата учебна година да бъдат отменени. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

До Ковачева са изпратени жалби и подписки на родители, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури тази година.

“Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента “няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури”. Според тях децата им се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация”, е посочил омбудсманът.

Диана Ковачева припомня и сериозния проблем за дигиталното неравенство, породено от липса на електронни устройства и на интернет за не малка част от учениците, което прави невъзможен алтернативния метод за образование.

Източник: NOVATV

Снимка: https://www.ombudsman.bg/

Покажи още
Close