Университетът

Обсерваторията отваря врати за частичното лунно затъмнение

Редица инициативи и наблюдения на небесни явления са запланувани в календара на Астрономическата Обсерватория на Шуменския университет за тази година. Това съобщи за UniMedia директорът на обсерваторията, проф. дфн Диана Кюркчиева:

“Първото събитие, което предстои в календара на Астрономическата Обсерватория за 2020-та година е наблюдение на слънцето за ученици. То ще се проведе на 20 март и е посветено на началото на пролетта. Предварително ще бъде обявено времето и мястото на сайта на обсерваторията. Посещението ще бъде осъществено от около 11 часа до 15 часа, за да могат участие да вземат ученици и от двете смени, понеже 20-ти март е учебен ден. Въпреки че е обявено като наблюдение за ученици, възрастните няма да бъдат върнати, разбира се. Всеки, който желае да види слънцето със специален соларен телескоп, е добре дошъл.

За Деня на космонавтиката, който се отбелязва на 12 април, ще направим презентация за развитието на космонавтиката, за съвременните постижения. Презентацията ще бъде през деня.

В края на миналата година БАН навърши 150 години. По този повод те направиха голяма изложба „150 години БАН”, състояща се от огромни транспаранти, с която представиха различните институти. Тази година те представят изложбата, но значително по-маломерна. Тя ще бъде наредена в обсерваторията във втората половина на април (15 – 30 април). Ако получим одобрение, ще бъде подредена и в някое от фоайетата на Корпус 1. Има смисъл да бъде показана и в университета, тъй като повечето специалности имат връзки с БАН.

Наблюдението на частичното лунно затъмнение на 5 юни, разбира се, ще бъде вечерно и ще бъде със свободен прием. Имаме опит вече в такива наблюдения. Всяка година има лунни затъмнения, понякога дори две. Тазгодишното ще бъде частично, тоест лунният диск ще бъде частично затъмнен. Това има своите предимства, понеже се вижда по-добре. Първият контакт ще бъде в 20.45 часа. Така че обсерваторията ще бъде отворена за граждани в около 20 часа до към полунощ.

Лятното слънцестоене (21 юни) е традиционно всяка година събитие за нас. Както винаги с помощта на пръчка децата ще имат възможност да измерват слънчевата сянка. Подобна инициатива ще се проведе и за есенното равноденствие (22 септември).

Всички, които се интересуват, могат да проверят на сайта на обсерватория актуалните инициативи, които правим.

До края на годината се очаква Астрономическата Обсерватория да получи и нов 60сантиметров телескоп”.

UniMedia

Покажи още
Close