Светът

Нобелова награда за физика : оптичните пинсети и чирпираните импулси

Тазгодишната нобелова награда за физика е забележителна с две неща. На първо място, за първи път от половин век жена печели Нобеловата награда за физика: Дона Стрикланд е едва третата (първата е Мария Кюри през 1903 г., втората е Мария Гьоперт-Майер през 1963 г., точно преди 60 години). И второ, Артър Ашкин стана най-възрасдтният носител на Нобеловата награда – 96 години. Между другото, Ашкин, който бе чакал повече от 40 години наградата си, продължи великолепната традиция да троли Нобеловия комитет: той отговори на обаждането от Стокхолм, че няма време да говори, защото трябва да подготви нова статия. Освен това, сега Ашкин е и най-старият жив титуляр на най-авторитетната научна награда, съобщава OffNews наука.

Наградата от 2018 г. удовлетворява две условия на волята на Алфред Нобел, според която наградата може да бъде разделена между две различни теми и трима души. Това се случи и сега, въпреки общата формулировка, изследователските теми на първия победител са много различни от тези на другите двама.

През 1970 г.  Артър Ашкин, служител на Bell Laboratories, потомък на емигрант от Одеса и емигрантка от Галиция, публикува първата си работа, която показва, че частици с размер от порядъка на микрон могат да бъдат ускорявани и спирани чрез излъчване. 16 години по-късно се появява забележителна статия, в която се показва, че фино фокусиран лазерен лъч е способен да задържи и премества микроскопични частици в три измерения. Сред съавторите на тази статия са Артър Ашкин и Стивън Чу. Ашкин продължава да развива концепцията за оптични пинсети за манипулиране на молекули и по-големи частици, докато Чу се фокусира върху способността на лазерния лъч да спира атомите, като по този начин ги охлажда. По-младият Чу (26 години по-млад от Ашкин) получава Нобеловата награда през 1997 г. за работата си и по-късно става министър на енергетиката в кабинета на Барак Обама.

Ашкин се наложи да почака много по-дълго.

През това време оптичните пинсети станаха доста рутинна технология –  биолозите с тяхна помощ манипулират отделни клетки, химиците свързват отделни атоми на натрий и цезий, биохимиците активно изучават работата на протеините и нуклеиновите киселини. Следователно наградата е абсолютно заслужена. Дори времето, което мина до получаването на наградата не е рекорд. Така, Ернст Руска изчака наградата за създаването на електронния микроскоп цели 55 години.

Покажи още
Close