Университетът

Никой не е по-голям от хляба

„Никой не е по-голям от хляба”, това е мотото, с което Шуменският университет „Епископ Константин Преславски” отбелязва Международния ден на очарованието на растенията днес (16 май).

Денят се чества за трети път в Шуменския университет, а първата дата на отбелязването е 18 май 2012 по инициатива на Световния съвет по растенията със седалище Брюксел. С този акт Съветът е искал да обърне внимание на важността на растенията в живота на Земята.

В рамките на днешния ден се организират редица инициативи в университета. „От зърното до хляба” е темата на семинара, в който студенти, преподаватели и ученици представят  зърнопроизводството,  различните видове хляб, хлебни и сладкарски изделия.

На третия етаж на Корпус I е разположена изложба с произведения на ученици и студенти, посветени на хляба или изработени от зърна, от които се прави хляб и сладкарски изделия под надслова „Минало, настояще и бъдеще на хляба, хлебните и сладкарските изделия” .

В 15.30 часа ще бъдат наградени победителите в литературния конкурс за есе и кратък разказ “Най-вкусният хляб” и конкурса “Приготвено от мен”, а “Карлсберг България АД” ще представи продуктовата гама на компанията под мотото “Има ли течен хляб? Има, разБИРА се!”.

В отбелязването на Международния ден на очарованието на растенията в световен мащаб се включват университети, ферми, биологически градини, честни фирми и дори отделни личности.

UniMedia

Close