Университетът

Наш възпитаник с престижен стаж във върхова международна компания

Валентин Борисов

Третокурсникът от специалност „Компютърна информатика” на Шуменския университет Валентин Борисов е носител на много медали от национални и международни състезания, а на Републиканската студентска олимпиада по програмиране тази година неговият отбор класира университета на трето място. Най-новата му победа е стаж в най-голямата в света по оборот сред продаващите стоки и услуги чрез Интернет компания Амазон (Amazon.com, Inc.), отвявайки огромна конкуренция от млади програмисти от цял свят:   

„През декември реших да кандидатствам за стаж на много места, подадох документи в около 200 компании. Исках да направя практика в голяма чуждестранна компания. Получих покана за интервюта в два хедж фонда и в Амазон. От Амазон много бързо ми изпратиха три теста, от които първият бе много лесен – да проверят дали разбирам от код, вторият труден – да напиша нещо сам. А в третия бяха вградени и логически елементи, както и различни стресови ситуации, на които трябваше да дам пример как бих реагирал. Освен техническите знания, те тестват и личните качества на кандидата”, разказва Валентин.

След тези тестове обаче минава много време – почти три месеца, в които няма никакви новини. След което идва и отказът за тримесечния стаж.

„Но седмица по-късно ми предложиха да се явя на интервюта за 6-месечен. И понеже бях минал вече тестовете, направо започнаха с интервютата. Проведох два видео разговора на английски със служители на Амазон на различни позиции. Всеки разговор беше по час, в който трябваше да разкажа с какво съм се занимавал до сега и да проверят дали владея неща, които се очаква да знам, кандидатствайки там. Дадоха ми например задача за динамично програмиране – решението трябва да се оптимизира, да става по-бързо и все по-бързо. А като цяло, това е едно от нещата, в които съм най-добър.”

Заради пандемията от коронавирус Амазон и повечето големи международни компании дават възможност на служителите си да работят от вкъщи. Но изискването е да стажантът да се намира в Люксембург, където е европейската централа на Амазон. Така след три теста и две интервюта Валентин тръгва за херцогството в началото на август, където ще прекара следващата половин година. „Но след това ще се върна, за да завърша образованието си тук”, категоричен е той.

UniMedia

 

Покажи още
Close