Университетът

Наш възпитаник строи мостове между България и Италия

Калина Белчева е основател на Българското училище „Райна Княгиня” в град Салерно, Италия, където преподава български език и култура. Но не само това я свързва с България. В Българо-италианския културен център в Салерно, чийто председател е тя, помощ могат да намерят българи с най-различни проблеми в южния морски град на Апенините. Калина живее вече 20 години в Италия, но решава да завърши магистърска степен „Семиотика на културата – Българска филология” в Шуменския университет.

UniMedia: Как основахте Българското неделно училище в Салерно?

Калина Белчева: Българското неделно училище в град Салерно в Италия започна работата си преди три години като филиал на друго училище – Българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим. Тази година аз се отделих от него. Идеята беше моя, тъй като от доста време в Салерно имаше нужда от това училище. След основаването на Културния център имам доста контакти с българите в района и от тях разбрах за необходимостта от такова училище. В момента българите в Салерно и в близките общини са около 500 – 600 човека. Салерно е добре свързан с други градове, които са близо до морето и с населените места с добре развито земеделие, където работят много българи.

UniMedia: Защо го кръстихте точно на името на Райна Княгиня?

Калина Белчева: Още преди основаването на училището датира моята идея да го кръстим така. Поради обстоятелствата, че работех под името на друго училище, не бе възможно. В момента, в който се случи отделянето, кръстих училището така, поради две причини. Първо, защото Райна Княгиня е един емблематичен пример за това как трябва да браним своите идеи и свобода. И освен това училището “Райна Княгиня” води своите битки и до ден днешен. В момента при нас учат 22 деца от различни възрасти.

UniMedia: Знаем, че възпитаниците на училището се гордеят с редица победи на различни конференции.

Калина Белчева: Още от самото си създаване училището винаги е участвало в местните инициативи на града. Учениците се състезават за трета поредна година в местния конкурс La piazzetta il Ventennale. И освен в категорията Рисунка имаме Награда за колективно творчество от миналата година. Освен това училището участва в други форуми в Италия, а наградите са многобройни. Но един от конкурсите, в които е тенденция да участваме е Международният конкурс за преводи „Трансформации” на ВТУ. Тази година Емилио Спинели извоюва първо място в рубриката “Превод от български на чужд език”, раздел Поезия.

Миналата година бяха отличени Александра Кривонозова за превод на поезия на Леда Милева от български на италиански и Али Али за превод на проза на Леда Милева от български на италиански.

UniMedia: Малко хора в България знаят, че в Салерно има Българо-италиански културен център. Кога и защо беше основан?

Калина Белчева: Културният център е основан през 2015 година и инициативите му не са малко. Първата, с която става известен, е Albero Culturale или Културно дърво. Благодарение на един проект на община Салерно, имаме част в една градина (в един много красив парк – Parco Del Mercatello) с едно дърво, което е направено както от италиански, така и от български артисти. И в този парк се организират много събития, обединяващи хората.

Друга инициатива на Центъра е Международната библиотека, която също се намира в този парк – Parco Del Mercatello. Там има книги не само от български автори, има произведения на различни езици. Това е библиотека на открито. Има я библиотеката, има го и дървото и около тях се организират много събития.

Друга инициатива на центъра е един еко проект, с който бяха поставени табели върху кошчетата за боклук в парка. Реализирана е от карикатурист с физически проблеми и едно от желанията му бе да направи нещо важно в живота си. И така след създаването на тези карикатури, които възпитават в опазване на околната среда, решихме да ги поставим на всяко кошче за боклук.

UniMedia: Вие сте възпитаник на Шуменския университет. Защо не избрахте да учите в Италия, а предпочетохте точно нашия университет?

Калина Белчева: Аз съм завършила Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”  в специалност Философия (бакалавърска степен) и имам магистърска степен по политология. На един от конкурсите La piazzetta  il Ventennale, в който участваха наши ученици, се запознах с двама професори от Шуменския университет. Проф. Евдокия Борисова и проф. Пламен Шуликов много достойно защитиха както името на България, така и това на Шуменския университет. В разговор с тях за Българското училище им споделих, че имам намерение да се отделя от училището, в което работех. А за да работя по програми на Министерството на образованието и науката и да мога аз да бъда ръководител на едно училище, беше необходимо да имам филологическо образование. С моето образование можех да водя предмети само от философския цикъл. Но не само заради това се насочих към Шуменския университет. Аз работя като преводач към различни институции в Италия (полиция, прокуратура) и дипломата (Българска филология) ми помага в моята работа.

UniMedia: Защо вместо да се наслаждавате на живота в Италия постоянно работите за създаване на културни връзки с България, както и в помощ на българите там?

Калина Белчева: Всички тези българи, за които говорим, че живеят в и около Салерно, имат нужда от някой, който да им помага. Удовлетворението, което получаваш, когато им помогнеш или когато направиш нещо, което по някакъв начин е в тяхна полза, няма цена. Става въпрос не само за Българското училище. Много често те идват в Центъра, защото не си знаят правата. Има случаи, в които са работили някъде, а не са им платили. Към Културния център имаме адвокат, счетоводител, знаем към кого трябва да насочим хората, за да им се реши проблемът им. Работим с институции, които им помагат да вземат пари за безработица, да се пенсионират, а когато имат проблеми с работодателите, има юридическо лице, което да им помогне. Във всяка ситуация, която може да бъде проблем, ние сме до тях. Ние работим в координация с Белия кръст в Италия. Така помагаме на българи, които имат нужда от хранителни продукти и на ученици, които са в неравностойно положение. Тоест аз работя с една маса хора, които имат проблеми за разрешаване и ако го няма Центърът и връзките, които съм изградила през последните 20 години, те не могат да си защитят правата. Случвало се е да ми звънят даже от България, за да ме питат за съвет.

UniMedia: Вие сте единствената българка, която ще участва в предстоящите избори през есента в Италия. Защо се решихте на тази стъпка?

Калина Белчева: Аз бях поканена от екипа, който направи проект за развитието на Салерно. И тъй като за този проект са важни международните отношения и възможността за изграждане на културни мостове между Салено и други български градове, екипът ме покани да участвам като човек, който се занимава точно с това.

Така единствената чужденка в листите в Салерно ще продължи битката си за българите в Италия и за укрепването на културните връзки между родината й и Италия.

UniMedia

Снимки – Facebook Centro Bulgaro Italiano Culturale

Покажи още
Close