Университетът

Наш възпитаник е новият директор на РИМ Разград

Таня Тодорова спечели конкурса за директор на Регионален исторически музей-Разград, съобщава novinata.bg

Тодорова е завършила Хуманитарната гимназия „Акад. Анание Явашов“ в Разград, бакалавърската ѝ степен е „История“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, а магистърската – „Културно-историческо наследство на България и туризъм“ отново в ШУ.

Работила е осем години в дирекция „Култура, спорт и туризъм“ в Община Разград, четири години е уредник в отдел „Етнография“ в Регионален исторически музей-Разград. Има научни публикации в сборници от национални и международни конференции.

Таня Тодорова бе назначена за директор през януари 2020 до провеждане на конкурс за поста, който тя спечели сега.

Началото на Разградския исторически музей се дължи на общественика, местен училищен инспектор и академик в областта на природните науки Анание Иванов Явашов. През 1887 г. той провежда първите разкопки в западната част на Хисарлъшката крепост (Абритус).

Днес Регионалния исторически музей Разград обработва над 53 000 движими паметници на културата, които се експонират в постоянни и временни експозиции. Поддържа археологическа и етнографска експозиции, както и две къщи музеи – Станка  и Никола Икономови  и Димитър Ненов. В неговата структура е археологическият резерват “Абритус”.

Източиник и снимка: NOVINATA.BG

Покажи още
Close