България

Над 500 публикации излизат всяка година в изданията на МОН

Над 500 публикации на година се представят в националното научно издателство на България „Аз-Буки“ и след това поемат своя път към Европа и света. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на форума „Насоки за успешно публикуване на научни изследвания в авторитетни списания“.

„Тази тема е една възможност за развитие на българската наука защото проблемът за качеството на публикациите и възможностите за цитиране са от жизнена важност за покачването в рейтингите на страната ни“, отбеляза проф. Цоков. Той сподели, че над 4 години е бил главен редактор на едно от деветте научни списания на издателството – „Педагогика“. „Зная, че една от основните трудности бе разширяването на кръга от автори и свързаност на критериите към всички публикации“, обясни той. Според него е много важно едновременно да се публикуват издържани научни статии, а авторите да виждат смисъл и полза отново да предоставят своите трудове в тези издателства.

„Аз като редактор съм се учил от авторите, които са публикували при нас и зная, че и те също се учат по време на подготовката на публикациите си. Това е процес, от който печелят всички и най-вече – българската наука“, каза още проф. Цоков. Той изрази надежда и диалогът, който започва на това събитие да се продължи и надгради, за да се привличат не само нови автори, но и те да стават все по-успешни.

Това е първият по рода си семинар, организиран от Национално издателство за образование и наука „Аз-Буки“ и Представителство на „Кларивейт Аналитикс“ за България, който дава практически насоки за успешно публикуване на научни изследвания в авторитетни издания както в страната, така и по целия свят.

Източник: МОН

Close