Университетът

Наблюдавахме последната Супер Луна за годината

Последната за годината „Супер Луна“ наблюдавахме тази нощ. “Това явление се появява, когато пълнолунието и преминаването на Луната през перигея на орбитата ѝ съвпадат или са близки във времето”, уточни за UniMedia доц. д-р Сунай Ибрямов от Катедрата по Физика и астрономия на Шуменския университет.

Пълнолунието през този месец настъпи на 7-ми в 13 ч. 45 мин., а моментът на преминаване на Луната през перигея на орбитата ѝ бе на 6-ти в 06 ч. 03 мин., когато естественият спътник на Земята бе на разстояние 359 654 km от нас.

“Следващото астрономическо явление, в което ще участва Луната, е слънчевото затъмнение на 21 юни. Това затъмнение ще се наблюдава като пръстеновидно от централните части на Африка, южните части на Азия, Китай и Тихия океан”, каза още доц. Ибрямов.

От България затъмнението ще се наблюдава като частично, което ще започне в 08 ч. 05 мин. и ще приключи в 09 ч. 08 мин. Моментът на най-голямата фаза за нашата страна ще настъпи в 08 ч. 36 мин. Слънчевите затъмнения се наблюдават тогава, когато Луната закрие изцяло или частично слънчевия диск.

UniMedia

Снимка: unsplash.com

Покажи още
Close