Университетът

Наблюдаваме ярка комета

От началото на юли имаме възможността да наблюдаваме кометата C/2020 F3 (NEOWISE). Тя започна да се вижда в ранните утринни часове, непосредствено преди изгрева на Слънцето и ниско над североизточния хоризонт, когато голям брой професионални и любители астрономи успяха да я наблюдават и фотографират.

“Кометата C/2020 F3 (NEOWISE) е открита и наблюдавана за първи път от космическия телескоп “Wide-field Infrared Survey Explorer” (WISE) на 27 март 2020 година. Периодът ѝ на обикаляне около Слънцето е 6950 г. Тя достигна перихелия си (най-близката точка от орбитата си до Слънцето) на 3 юли т.г., когато премина покрай Слънцето на разстояние 44 млн. км”. Това уточни за UniMedia доц. д-р Сунай Ибрямов от Катедрата по Физика и астрономия на Шуменския университет.

Тези дни кометата може да се наблюдава и след залеза на Слънцето – ниско над хоризонта в посока север-северозапад, като блясъкът ѝ постепенно отслабва. Желаещите да я видят е нужно да се намират на място с видимост към хоризонта и далеч от изкуствени светлинни източници. Макар, че кометата е достъпна за наблюдение с невъоръжено око, все пак се препоръчва да се използват бинокъл или любителски телескоп.

“C/2020 F3 (NEOWISE) ще премине най-близо до Земята (точка перигей) на 22 юли т.г., насочвайки се към външните граници на Слънчевата система, за да се върне отново след 6950 години”, каза още доц. Ибрямов.

Звездна карта с положенията на кометата, както и нейни фотографии могат да бъдат намерени на страницата http://www.aerith.net/comet/catalog/2020F3/2020F3.html. Информация за орбиталните ѝ параметрие достъпна на страницата на Центъра за малки планети към Международния астрономически съюз https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=C%2F2020+F3+.

Снимка: Пенчо Маркишки

Покажи още
Close