България

МОН с платформа за кандидатстване на българи зад граница

Министерството на образованието предвижда да инвестира в следващите 3 години 2.5 млн. лв. за популяризиране на висшето ни образование сред българската диаспора. Това предвижда нова национална програма, насочена към младежи от българска народност, живеещи в чужбина, съобщава в. Сега. Целта през първата година е усъвършенстване на електронната система за рекламиране и кандидатстване в университети у нас, създадена наскоро от служителите на МОН.

Електронната платформа е разработена пилотно през 2019 г. с цел да се създаде възможност за онлайн кандидатстване на кандидат-студенти с български произход, живеещи в чужбина. Те кандидатстват по две постановления – ПМС 103 за образователна дейност сред българите в чужбина и ПМС 228 за приемане на граждани на Северна Македония, уточнява в. Сега. Пандемията от COVID-19 обаче е ускорила разработването на http://higher-edu.mon.bg. 

По модул “Кандидат-студентска кампания” на платформата се предвижда усъвършенстване на функционалността за онлайн подаване на документи на кандидат-студентите, осигуряване на достъп до документите на кандидатите в електронната платформа от всички заинтересовани институции с цел извършване на проверка, осигуряване на възможност за упражняване и тестване на знанията на кандидат-студентите, дори провеждане на онлайн кандидатстудентски изпити в защитена електронна среда, класиране на кандидатите чрез е-платформата и електронно записване.

От МОН очакват по-голям брой привлечени български и чуждестранни студенти за обучение в български висши училища.

Източник: в. Сега

Снимка: Unsplash.com

Покажи още
Close