Светът

Може ли изкуственият интелект да спаси пчелите?

Пчелите намаляват, а учените не знаят причината

Може ли изкуственият интелект (AI) и развитието на технологиите да спаси пчелите по света? Учените, които се опитват да спрат драматичните спадове в пчелните популации, се надяват, че това е възможно, предава Би Би Си.

Според учените причините за намаляването на пчелната популация са прекомерна употреба на инсектициди, замърсяването на въздуха, глобалното затопляне и дори смущения от електромагнитно излъчване.

Проектът World Bee Project и IT фирма Oracle създават глобална мрежа от “умни кошери”, за да предоставят на учените данни в реално време във взаимоотношенията между пчелите и околната среда.


В изкуствените кошери ще бъдат монтирани до шест сензора, които ще улавят звука на пулсиращите пчели, техните движения, теглото на произведения мед, влажността на кошера, както и нивото на замърсяване в околната среда.
“Звукът е може би най-важният набор от данни”, казва Джон Абел, заместник-председател на по въпроса стехнологиите в Oracle.

Събраните данни ще бъдат собственост на проекта World Bee. Oracle ще проверява дали записите са автентични или подправяни.

Според Саймън Потс, професор по биологичното разнообразие в университета в Рийдинг  причината за намаляването на пчелите не би могла да бъде разкрита с обикновени лабораторни или полеви експерименти. “С изкуственият интелект ние можем да посочим кои кошери са опасни за пчелите”, казва той.

Например, когато рояк пчели излети, кошерът може да загуби част от ресурсите си, ако пчелите не се върнат. Пчеларите искат да сведат до минимум своите загуби. Пчелите са от решаващо значение за селското стопанство: 1,4 милиарда работни места в селското стопанство и три четвърти от световното снабдяване с храна – на стойност около 577 млрд. долара годишно зависят от опрашването на културите.

И от 100-те култури, които хранят 90% от населението на света, 70 са опрашени от домашни и диви пчели.

През последните 50 години обемът на селскостопанското производство, зависещо от опрашването, се е увеличил с 300%, но същевременно популациите на пчелите са се понижили.

В Обединеното кралство броят на пчелите е намалял с 54% между 1985 година и 2005 година. В САЩ броят на пчелните колонии, произвеждащи мед, е спаднал от 5,9 милиона до 2,4 милиона между 1947 година и 2008 година. “Всичко това е свързано с индустриализацията, употребата на пестициди, унищожаването на природните местообитания и изменението на климата”, казва Сабиха Румъни Малик, основател и изпълнителен председател на World Be, която има за цел да следи за здравето на пчелите по цялата планета.

Над 40% от видовете опрашващи безгръбначни, са изправени пред изчезване.Това, което липсват на учените, е изчерпателен набор от данни, които да анализират темповете на намаляване на пчелите в различните региони на света и различните причини за това.

Живото наблюдение ще позволи да се предприемат по-ранни действия за решаване с проблемите. Проектът World Bee планира да разпространи тези умни кошери в световен мащаб. Пчеларите по света вече са изразили интерес да се присъединят към мрежата от кошери от изкуствения интелект.

“Всеки допълнителен кошер, който свързваме, ни дава стотици хиляди повече данни”, казва Джон Абел от Oracle.

По текста работи: Андрей Андреев, III курс, Журналистика

Покажи още
Close