Шумен

Митрополит Йоан: Напълно достатъчен е ореолът на Васил Левски като национален герой

„Когато говорим за канонизацията на йеродякон Игнатий, ние считаме, че е напълно достатъчен към този момент ореолът на националния герой Васил Левски. Защото той е жив в съзнанието и на най-малките, и на най-големите човеци 146 години след смъртта си, а това ще продължи и на 200-тата годишнина“. Това каза в своето слово на общоградското поклонение в Морската градина във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава Радио „Фокус“ – Варна.

По думите му, живото присъствие на Апостола на свободата няма да има край в народната памет и в паметта на Светата църква, „защото тя разбира, че трябва да се моли за своето чедо, а и Църквата никога не забравя своите чада“. „Вглеждайки се в паметта на Васил Левски, Йеродякон Игнатий, разбираме, че човек живее своя живот от своята рожденна дата, до датата на неговата смърт. Но като че ли датата на неговата смърт е повече чествана от датата на неговото рождение. И това не е случайно, защото осмъртяването на този човек го направи безсмъртен“, каза още Варненският и Великопреславски митрополит. В словото си той посочи, че  в говоренето и размисъла за тази личност съществува известната антиномичност, която засяга именно образа на вярващия монах с образа на народния герой в лицето на Васил Левски. „В тази обединеност на вяра към народ и родина и към Бога, надделява любовта към родината и желанието за нейното освобождение. Подвигът на Васил Левски е един безспорно национален патриотичен подвиг, много повече отколкото верови. Затова с едно изречение е казано: „Чедото на Светата църква стана национален герой“. Това е онази истина, която ние възприемаме  и твърдо вярваме. Ние имаме едно вярващо сърце и той жертва себе си именно за идеята на свободата“, добави още владиката. „Надделяването на тази любов не пречи на любовта към Бога и вярата в него. Ние не говорим за мъртъв човек, а за жив, защото всички в Господа са живи“, каза още в словото си митрополитът.

В Шумен паметта на Апостола на свободата бе почетена с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски. Във възпоменанието участваха представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и граждани.

 

Покажи още
Close