Университетът

“Мисъл и желязо, лира и тръба”: 200 години от рождението на Раковски

“Мисъл и желязо, лира и тръба”. Така се казва новото издание на предаването “История.БГ” на БНТ, което този понеделник (12 април) ще бъде посветено на 200 години от рождението на Георги С. Раковски.

Ще бъдат проследени животът и делото на великия възрожденец – идеолог, просветител, революционер и творец, както и всички аспекти на неговата многостранна дейност. По темата ще дискутират проф. Кирил Топалов от СУ „Св.Кл. ОХридски” и председател на Национална асоциация „Георги С. Раковски”, доц. д-р Юрий Проданов от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, доц. Георги Вълчев – СУ „Св. Климент Охридски”, доц , доц. д-р Румен Николов – Военна академия „Г.С.Раковски” и подполк. д-р Калин Ранчев – „Военна академия „Г.С.Раковски”.

Георги Стойков Раковски е роден на 14 април 1821 година в Котел. Идеолог на българското националноосвободително движение, той го ръководи през първите десет години. В историята остава и като създател на първообраза на нашата армия – Първата българска легия, вдъхновител е на четническото движение. Редица историци, интелектуалци и общественици са обединени днес около идеята годишнината на великия българин да се отбележи не само на 14 април, а през цялата 2021 година.

За целта е създаден Инициативен комитет, начело с началника на Военната академия ген. Груди Ангелов. Организацията на честванията е поверена на Министерствата на отбраната и на културата и на Военната академия, която вече 75 години носи името на Раковски. Ще се включат и различни български градове, свързани с биографията и личността на революционера. Чествания ще има и в знакови градове, свързани с Георги Раковски – Котел, Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен, Раковски, Панагюрище.

А Българската народна банка пусна в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Г. С. Раковски“ от серията „Българско възраждане“.

Предаването “История.БГ”, посветено на Раковски, ще бъде излъчено в понеделник (12 април) от 21:00 часа по БНТ1.

UniMedia

Снимка: Wikipedia

Покажи още
Close