България

Министър Вълчев: Евроуниверситетите с общи програми и общи дипломи

Бъдещото на университетите в Европейския съюз е в създаването на мрежов подход – общи програми, общи дипломи, но разположени в различни страни. Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от dnes.bg. По негови думи в момента на територията на ЕС има около 5000 висши училища. Eдва 280 от тях са участниците в инициативата “Европейски университети”, а пет български университета бяха одобрени като част нея.

“Ние живеем в един по-отворен за пътуване, по-глобализиращ се свят. По същия начин и висшето образование е пазар, който се глобализира. По-голяма част от студентите искат да учат в най-големите, най-добрите като репутация училища. 90% от висшите училища по света са малки. Малки са и всички български висши училища на радара на международния пазар на висшето образование, който концентрира търсене в малко на брой висши училища – най-вече американски, британски, китайски. Големите висши училища мултиплицират от ефекта на мащаба и от репутацията, която изграждат в резултат от това, че са по-големи. Това създава проблеми за малките висши училища – дори и във френските и немските, с малки изключения”, каза още Вълчев.

“Един български студент ще може да учи едновременно и в Холандия, и в България, и в Полша, и в Испания по няколко месеца. Това се случва и в момента по “Еразъм”. Европейските университетски мрежи са една по-висша форма на интеграция. Това ще направи европейските университети по-разпознаваеми, по-видими на картата, ще утвърди основополагащия европейски принцип на единство в многообразието, ще даде повече образователни възможности на всички европейски студенти. За българските висши училища тази инициатива е шанс да бъдат видими на пазара, да бъдат интегрирани в общото европейско образователно пространство, да привлекат повече студенти от Европа, пък и от съседни страни, нечленове на ЕС.” , обясни министър Вълчев.

Източник: DNES.BG

Снимка: МОН

Покажи още
Close