Университетът

„Минералите“- неувяхващите цветя на природата

Факултетът по природни науки към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски“ проведе открита лекция на тема „Особености и свойства на минералите и тяхното възникване“. Лекцията беше изнесена от проф. д-р Димитър Владев по повод Деня на отворените врати на факултета. Той ни върна назад към историята, започвайки с роденият през 1921 година шуменец Илия Делев от с. Ивански, който е представил първата в света колекция от гигантски кристали в Националния музей по естествена история в Париж през 1983 година. Светът е бил удивен от тяхната красота.

 

Проф. д-р Владев поясни още, че дълго време понятието „кристал“ се е свързвало с представата за чисто и прозрачно тяло. В последствие изследователите наричат кристали твърдите вещества, с правилна външна форма и изучават тяхната геометрия. С развитието на физиката и химията се установява, че кристалите са изградени от правилно и закономерно подредени градивни частици – молекули, атоми и йони.

“Светът на минералите е безкраен. Познанията за минералите нямат граници, защото колкото и да си въобразяваме, че знаем много за Земята, планетите, звездите, галактиките, а дори и да достигнем до края на Вселената, то дори и тогава, ще сме едва в началото на всеобхватното познание за Природата!“, заключи проф. Владев.

Автор: Хатидже Мемишева, IV курс, Връзки с обществеността

Покажи още
Close