Шумен

Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ онлайн

Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ ще се проведат онлайн на 8 и 9 април тази година. Това е първият хоров фестивал в България, а началото е поставено преди 50 години по инициатива на почетния гражданин на Шумен проф. Венета Вичева. Тазгодишното издание на хоровите празници е посветено на 90-годишнината от нейното рождение.

Според регламента хоровете трябва да изпратят два видеоклипа на свои изпълнения от 2018 година до днес, които ще бъдат монтирани в два концерта. Те ще бъдат излъчени в дните на празниците (8 и 9 април) в YouTube канала на Община Шумен.

В онлайн изданието на фестивала ще участват 17 хорови формации от Шумен, Варна, София, Русе, Пловдив, Плевен, Бургас и Перник, както и 10 състава от Германия, Австрия, САЩ, Сърбия, Израел, Румъния, Русия и Испания. Професионално жури с председател проф. д-р Теодора Павлович и членове проф. д-р Мадлен Бъчварова, Славил Димитров и Томислав Вичев ще определи носителя на наградата за диригентско майсторство на името на проф. Венета Вичева. Отличието включва статуетка и грамота и се предоставя от Томислав Вичев и Фондация „Проф. Венета Вичева“. Всички хорове ще получат дипломи за участие от кмета на Община Шумен, Българския хоров съюз и Федерацията на хоровете към Европейския съюз.

Повече информация за участниците и журито може да се намери в електронната брошура.

Източник: Община Шумен

Покажи още
Close