България

Международен ден на танца

Международният ден на танца се отбелязва днес целият танцуващ свят. С решение на ЮНЕСКО от 1982 г. на рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер 29 април се обявява за професионален празник на всички, заниаващи се с танцово изкуство.

Новер е реформатор и теоретик на хореографското изкуство, влязъл в историята като “баща на съвременния балет”. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които са в основата на класическия танц.

Неговият труд „Писма за танца и балетите“ излиза през 1759 г., който полага основите на балетното „законодателство“. В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

За празника Софийската опера кани всичките си зрители на безплатна постановка. В 17.00 часа в YouTube канала на операта ще бъде представена постановката „Концертът” – комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила.

Балетната трупа при Държавна опера Варна пък поздравява своите почитатели с откъс от най-новия ѝ танцов спектакъл „Омагьосани картини“. Можете да се насладите на изпълнението, ако последвате линка: https://drive.google.com/file/d/15oElPgfXBSZLH7RDe9zJ_mWX-SW2xwB5/view.

UniMedia

Снимка: unsplash.com

Покажи още
Close