Университетът

Международен симпозиум “Епиграфика и медиевистика”

Международен симпозиум “ЕПИГРАФИКА И МЕДИЕВИСТИКА” бе открит на 29 октомври в Археологическия музей „Велики Преслав“. Форумът се провежда в  рамките на Националната научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от Министерството на образованието и науката  и е организиран от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Научния център „Преславска книжовна школа“ с домакинство и съдействие на на Археологическия музей „Велики Преслав“ и Община Велики Преслав. Симпозиумът бе предшестван от откриването на изложба под наслов „Образи“ на художника и иконописеца доц. Валентин Кулев, която представи зографската четка на таланта на иконописеца върху църкви, параклиси и платно.

Откриването уважиха с приветствие представител на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Повече за симпозиума от декана на Факултета по хуманитарни науки на Шуменския университет  проф. Веселин Панайотов:

„Първото заседание на симпозиума “ЕПИГРАФИКА И МЕДИЕВИСТИКА” бе съвместно с Международна работилница по епиграфика и сигилография, организирана от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в  Шуменския университет от 28 до 31 октомври. Самият уъркшоп бе на английски език, показаха се нови програмни продукти и начина на изследване на сигилографията, особено възстановяване на повредени исторически паметници, основно печати, начини, по които те могат да бъдат възстановени компютърно, отделни доклади бяха посветени на сръбски сбирки, на различни колекции от такива паметници. Имаше учени от Германия, Швейцария, Хърватска, Сърбия, Македония, България, Италия, а повечето от участниците в тази сбирка бяха млади учени.

 

Обединяващото между работилницата и симпозиума бе епиграфиката. Така на 29 и 30 октомври в музея във Велики Преслав и бяха представени много интересни доклади. Работната научна програма от първия ден на симпозиума продължи с научните доклади на едни от водещите учени в областта на старобългаристиката. Общо участниците са около 40 човека. Мога да изразя моето лично впечатление, че това е една от най-интересните срещи, на които съм присъствал през последните години. Това се дължи на добрия баланс между епиграфииката и медиавистиката, защото отворихме очите на медиавистите за вече тази малко позабравена страна на средновековната култура епиграфиката. Това са надписите, рисунките върху камък, въобще върху твърди повърхности.

Всеки един доклад бе с откривателска насоченост, а това е най-доброто – че откриваме нови неща. Преславска книжовна школа представи и колекция, която е свързана с наследството на манастира при село Черноглавци, изкопана от археолога Тодор Балабанов. Научната общност чака от 30 години да види колекцията, но така или иначе много малко от тези паметници са публикувани. Това се дължи общо взето на субективни причини, но сега Преславската школа организира ново заснемане на материала, който става много по-четивен и трудностите при неговото разчитане могат да се преодолеят чрез една друга технология, която прилича малко на 3D заснемането. Така че работите могат да се ускорят и най-важното да бъдат прочетени адекватно”, уточни проф. Панайотов.

Първият ден на симпозиума, изпълнен с важни научни доклади и продуктивни разисквания, е завършен с представяне на новата книга на проф. Анчо Калоянов „Славянската православна цивилизация 5. Възкръсналият Велики Преслав (1037-1185) и възвърнатото царство на цар Иван Асен ІІ (1241-1308)“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вторият ден е посветен на научна програма с доклади в областта на езикознанието, епигафиката, културологията и други дялове на медиевистиката

„Общ център на всичко това е беше Преславската книжовна школа, която обединява едновременно новите технически подходи и технологии, които се използват в епиграфиката и точното разчитане  на паметниците, независимо дали те представляват словесен текст или някакво изображение, сюжет”, каза още проф. Панайотов.

През третия ден от Симпозиума е проведена екскурзия до Историческия музей в град Провадия, където участниците се запознават с богатата експозиция на музея и с ключови епиграфски  паметници от Първото българско царство.

UniMedia

Покажи още
Close