Светът

Мария Габриел създава Европейски център за цифрово образование

Българският еврокомисар Мария Габриел бе домакин на третата Среща на върха на ЕС по въпросите на образованието. Тазгодишното издание бе посветено на цифровата трансформация и изграждането на устойчиво Европейско пространство за образование. Във форума участие взеха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, министри на образованието на държавите членки на ЕС, евродепутати. Присъединиха се и прочутата шахматистка Юдит Полгар и Pierre Dubuc – съосновател на платформата Open Classroom.
“По време на сесиите обсъдихме въпроси от ключово значение, като например, какви са поуките от кризата с COVID-19, как да направим цифровото образование по-приобщаващо и да инвестираме по-ефективно, така че образованието и обучението да предоставят подходящите умения за динамично променящия се пазар на труда”, пише във фейсбук профила си Габриел.
Предвижда се изграждане на европейско образователно пространство до 2025 г., нов план за действие в областта на цифровото образование и свързването им с европейското научноизследователско пространство.
По думи на Габриел в началото на 2021 година ще започне обществена консултация относно съвместното създаване на програма за развитие на висшето образование. Ще стартира работата по инициативата „Коалиция за образование за климата“, за да се мобилизира образователната общност в подкрепа на изграждане на умения за борба с климатичните промени. Габриел ще инициира и проучване за създаване на Европейска платформа за споделяне на сертифицирани онлайн ресурси. Планира се още да се създаде Европейски център за цифрово образование, който да подкрепи сътрудничеството на европейско ниво.
“Постигнахме силен бюджет по програма „Еразъм+“ (26,5 милиарда евро), предлагаме нови инициативи, които ще бъдат реализирани и чрез взаимодействие с другите програми на ЕС. От всички нас ще зависи следващата 2021 година да даде импулс за повече конкретни резултати в изграждането на модерни и устойчиви образователни системи”, каза на срещата още Габриел.
Източник: Facebook – Mariya Gabriel
Покажи още
Close