Университетът

Красимир Симеонов: Книгата е съкровище

Поетът Красимир Симеонов е роден през 1967 г. в гр. Варна. Завършва Българска филология в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Публикувал е свои стихове в студентския и националния печат. Негови творби са превеждани на руски, английски, полски, гръцки, френски, сръбски, словенски и турски.

Съвсем наскоро Стоянов издаде аудиодиска “Зверобой”. В него той чете избрани стихове, записани с музикален акомпанимент.  Дискът не се продава, всеки може да си го изтегли в интернет, подчерта Красимир Симеонов при гостуванего си в предаването “Гравитация 0” по Радио Варна. С него разговаря Мартин Николов.

Защо реши по този начин да представиш поезията си?

– Защото аз по убеждение съм анархист и смятам, че е добре всеки да има достъп до стиховете ми.

Доколко аудио книгите изместват нормалните книги и четенето изобщо?

– Аудио книгата има своите предимства. Тя може да бъде слушана и по този начин въздейства на две нива. По-директно стига до реципиента, когато се чете  и има музика като фон. Въпреки това смятам, че най-добре човек би могъл да потъне в думите и посланията, когато чете от книга. Аудио книгите никога няма да заместят самата книга на хартиен носител. Книгата като предмет е съкровище!

Трудно ли е на един автор да обяснява творчеството си?

– Не само, че е трудно, но никак не трябва да се случа това нещо. Това е въпрос, който не бива да бъде задаван. Въпросът е какво си изпитал и почувствал ти, след като си прочел тази творба.

Имал ли си интересна интерпретация на своите стихове?

– Да, имал съм много интересни “прочити”. Звънна ми майка на дете, което се е самоубило. Прочитайки мое стихотворение, тази жена беше намерила сили да преодолее тази мъка. Това беше нещо дълбоко съкровено за мен.

Защо “Зверобой”?

– Едно от значенията на тази дума е “прогонването на звяра в мен”. На руски в момента думата съществува със значението на билката жълт кантарион. Самото заглавие трябва да е изкъртващо в началото и мисля, че “зверобой” е точно такава думичка, която те захапва.

Как започнахте да пишете стихове?
 – Спомням си, че бях дете, когато се появи този интерес към думите и творенето на стихове. Същевременно с това се научих да свиря на класическа китара, малко след това се качих на мотор. Нещата винаги са били комплексни. Аз съм от тези поети, които не се харесват на гилдията, на статуквото. Аз съм анархист – просто живея живота си и не се изживявам като поет.
Лесно ли се пишат стихове?
 – Поезията е най-висшето изкуство, тя е дори над музиката.
Лесно ли се четат стихове?
Трябва специално настроение и специална нагласа на душата и сърцето. Трябва и интелектуална подготовка да го направиш. Иначе ще го прочетеш като рецепта за правене на баница.
Източник: БНР
Покажи още
Close