Университетът

Конкурсът „Боян Пенев“ 2022: Рекорден брой участници и увеличен награден фонд

Рекорден брой участници са заявили желание да се включат в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев“, който стартира след броени часове в Шуменския университет. Това заяви на пресконференция кураторът на конкурса доц. д-р Юрий Проданов. „Това е два пъти повече в сравнение с миналата година. Студентите, които участват за първи път са 85, 5 участват за втори път, а шест за трети“, каза още доц. Проданов. Какво обаче се крие зад статистиката? „Студенти от университети от цялата страна идват в Шумен. Най-много са представителите на Софийския университет, следван от Пловдивския, Шуменския, Великотърновския, НБУ, УНИБИТ…“.

Най-старият литературен студентски литературен конкурс в страната е разделен в три части (ПОЕЗИЯ, БЕЛЕТРИСТИКА и КРИТИКА), а по традиция най-много участници има в раздел ПОЕЗИЯ. Личното присъствие на участниците е задължително, за да могат освен да изживеят цялото събитие, и да се насладят на два от най-силните моменти в програмата –  когато участниците четат текстовете си пред публиката и журито и поетическите пленери. На пленерите младите таланти се вдъхновяват да пишат от гледки от различни места в Североизточна България. „Тази година сме подготвили маршрут: Слънчевия часовник на Шуменския университет – „Хювефарма Арена“ – ИАР „Сборяново“. Интересното е, че ще бъдем на официалния стадион на професионален футболен клуб Лудогорец в Разград часове преди на специална церемония отборът да бъде награден с купата за 11-ата поредна титла“, каза още доц. Проданов. И допълни: „Гордеем се с капацитета на журито на конкурса проф. Пламен Дойнов, д.н., ректор на Нов български университет, поетът Петър Чухов и писателят и Доктор хонорис кауза на Шуменския университет Захари Карабашлиев.“

Или както каза миналата година непосредствено след връчването на наградите победителка в „Боян Пенев“ 2021 Гергана Гълъбова: “Къде другаде ще се запознаеш с успял писател като Захари Карабашлиев?! В повечето държави няма достъп до хора от неговата величина. А сега на конкурса „Боян Пенев” имахме възможност да проведем дискусии с Петър Чухов, проф. Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев, които просто седят пред теб и можеш да им зададеш който си искаш въпрос.” Голямата награда от конкурса е издаване на книга, а тази година наградният фонд е значително увеличен. По традиция книгата на миналогодишния победител ще бъде представена по време на конкурса. Дебютната за Гергана „Вода за гледане“ ще бъде презентирана още в първия ден на конкурса (13 май) от 16.30 часа. Тогава ще бъде представена и стихосбирката на Веселин Веселинов „Кънтя като мълчание“, който миналата година получи II награда в направление Поезия.

Традиционно награждаването на лауреатите на конкурса ще се проведе от 11.30 часа на 15 май (неделя) пред паметника на Иван Пейчев.

UniMedia

Покажи още
Close