България

Кой е Димитър Маринов – първият българин, качил се на сцената на оскарите

При обявяването на наградата за най-добър филм, спечелена от “Зелената книга”, на сцената се качи мъж с българското знаме, затъкнато в джоба на костюма му. Камерата на телевизионното предаване два пъти улови малкия флаг в кадър. Маринов играе музиканта Олег във филма.

“За мен това е сбъдната мечта, моята приказка за Пепеляшка”, казва той в интервю по време на представянето на филма на Американските филмови награди (AFI).

Маринов ще бъде гост на “София филм фест” и лично ще представи филма “Зелената книга” на фестивала.

В биографията си в IMDB Маринов сочи, че е съден от военен трибунал в България по обвинение, че е опитал да избяга на Запад, докато е бил в казармата. Въпреки това той завършва НАТФИЗ и през 1990 година, след турне с българска фолк джаз формация в Европа, Канада и САЩ, остава като политически бежанец в Ноксвил, Тенеси.

През следващите години работи като мияч на чинии, свири в ресторанти и през 1996 г. успява да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг фирма. През 1999 г. започва да играе в The San Diego Repertory Theatre, а година по-късно развива образователни програми за деца за Асоциацията на младите християни и зоопарка в Сан Диего.

Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма Act of Valor, където играе руски учен и трафикант; определя “Зелената книга” като “големия си пробив”. През 2017 г. Маринов участва и във филма “Снимка с Юки” по едноименния разказ на Мирослав Пенков.

На страницата на Американската филмова академия във “Фейсбук” днес беше публиквано видео, в което Димитър Маринов благодари за наградата (след 20-та секунда):

Best Picture | Cadillac Thank You Cam

Look who stopped by the #Oscars Thank You Cam, presented by Cadillac Best Picture winners for Green Book. #KeepRising

Публикувахте от The Academy в Неделя, 24 февруари 2019 г.

Източник: Дневник

Покажи още
Close