Университетът

Кога „Не значи НЕ!“

Официална премиера на десет документални късометражни филми, създадени от варненски младежи и  посветени на превенцията на сексуално насилие, се състоя в Арт салона на Радио Варна. Авторите на видеата разказват истински истории, свързани с вербално или физическо сексуално насилие над техни връстници и приятели. Всички участници в проекта бяха наградени, а сред тях бе и Дария Великова, студент в I курс, специалност “Българистика и медии”.

Проектът, в който вдъхновените млади хора взеха участие, се нарича „Не, значи НЕ!“ и е в рамките на Младежка академия – Варна. Посланието на заглавието е именно и целта на проекта, да вдъхне увереност в подрастващите, че тяхното НЕ трябва да бъде твърдо и категорично. Идеята е да се привлече вниманието на обществеността към проблемите, свързани със сексуалното насилие в тийнейджърската възраст. Основна задача на младите журналисти бе да предадат важна информация как техни връстници могат да се предпазят от рискови ситуации, а също и да дадат полезни съвети как е правилно да се постъпва в критични моменти.

Създаването на филмите започва в началото на 2022 година, със събиране на лични истории, свързани със сексуалното и психическото насилие. Именно тези истории стават основа за сценариите на кратките филми, които учениците създават сами. Работният процес продължава с тримесечно теоретично обучение, съвместно с екипа на РТВЦ Варна в рамките на Младежка академия – Варна. Учениците се учат и работят заедно с професионалисти от Българската национална телевизия по създаване на сценарии, които да дадат добра основа на кратките филми. Освен това младежите се запознават на теория и на практика с процесите по видеозаснемане, видеомонтаж и озвучаване. Разбират каква е ролята на режисьора, оператора и репортера и какви са изразните средства, които позволяват една история да достигне до зрителите и да ги развълнува.

Мариета Бобева с другите ментори от РТВЦ Варна

Вдъхновените млади хора през цялото време получават подкрепа от своите ментори от екипа на Регионалния телевизионен център – Варна, без който осъществяването на този проект би било невъзможно. Ето какво каза за UniMedia за работата по проекта Мариета Бобева, директор на РТВЦ Варна:

Какво мислите за работата с млади хора в телевизията? 

Мариета Бобева: При нас в РТВЦ са идвали много младежи по различни проекти и на тях в началото винаги им е било много интересно, защото телевизията е една магия. Те се срещат на живо с хората, които са виждали от екрана и това моментално ги привлича. Въпросът обаче е, този интерес да се запази.

Коя беше най-голямата трудност, която срещнахте в работата с младите хора?

Мариета Бобева: Най-трудно беше, че те мислят и действат много бързо и съответно очакват всичко около тях да се случва на максимални обороти. За съжаление, също толкова бързо им минава и интересът към дадено нещо, а всъщност във всяка една работа трябва упоритост и постоянство. В телевизията, действително, всичко е изключително динамично. За да бъдем достатъчно ефективни е нужно да положим труд и старание, за да научим например как да снимаме, как да изглеждаме пред камера, как да говорим пред микрофон. За всичко това е нужно време. А младите в момента са нетърпеливи. Но се радвам, че им е интересно. Телевизията е едно магическо място и има по нещо за всеки и за тези, които обичат да са пред камера и за тези, които обичат да монтират и обработват видеа.

Мислите ли, че мястото на младите е в телевизията?

Мариета Бобева: Разбира се! Ние не сме вечни и трябва, докато все още можем, да предадем своя опит на следващите поколения, да запалим интереса към нашата работа, към нашето изкуство. Изкуство е, защото освен да предаваме всекидневните новини, се занимаваме и със създаването на художествени и документални филми, културни предавания и други. И разбира се, че мястото на младите е в телевизията. Телевизията обича младите хора, обича свежите лица, а тези, които са с повече опит, винаги биват опора на новите ни попълнения.

Какво бихте пожелали на бъдещите репортери, оператори и всички онези младежи, които имат желание да станат част от голямото семейство на телевизията?

Мариета Бобева: На първо място бих искала да ги поканя да дойдат при нас, защото са малко онези, които искат да работят тази професия (не само да я учат), защото тя така както е привлекателна, така е и изморителна, та дори изцеждаща силите. Ние начало на работния ден може и да имаме, но край нямаме. Не можем да кажем, че сега е 17:30 и е време да си ходим, защото понякога имаме такива материали, които не търпят отлагане. На второ място бих искала да им кажа, че това, което правим е един изключително всеотдаен труд, но резултатът винаги си струва. Накрая на деня, когато седнеш и изгледаш материала, който си направил, разбираш, че си работил за обогатяването на другите, на зрителите, но и за своето лично удовлетворение.

Точно това е и целта на проекта „Не, значи НЕ!“ – помощ и обогатяване на другите. “Не, значи НЕ!”се изпълнява от Сдружение „Дебют“ в партньорство със Сдружение „Моят град“, с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Автор: Дария Великова, I курс Българистика и медии

Снимки: Facebook – Сдружение „Моят град“, автор: Михаил Горанов

 

Close