Светът

Квартет „Абагар“ с концерт в българско училище в Барселона

Изпълнителки от квартет „Абагар“ ще пеят на 4 ноември в Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона, Испания, съобщава БТА.

Концертът ще се състои от 13:00 часа местно време в Aula Magna. Инициативата е по повод Деня на народните будители.

Квартет Абагар е единствената студентска формация в България, която в продължение на близо две десетилетия запазва дейността си и мисията да популяризира българския фолклор. Той е основан през 2006 година в Шуменския университет с ръководител Сашка Ченкова. Солисти на квартета са Десислава Петрова – сопран (Солист на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”), Стефка Будакова – мецосопран (преподавател в Шуменския университет), София Генова-Митева – алт (преподавател в Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев”, гр. Котел), Христина Вълчанова – алт (HR специалист в международна компания.

Училище „Св. св. Кирил и Методий“ е създадено през 2009 година като проект на асоциация „Св. Георги“ в Барселона. В него се изучават български език, литература и история на България, уточнява БТА.

Учебното заведение осъществява и подготовка по български език за ученици, които желаят да се явят на изпит за ниво на владеене на езика.

Източник: БТА

 

Close