Университетът

Квартет “Абагар” получи номинация за Оскарите в рекламата

Феноменален успех пожъна квартет “Абагар”. „Песента „Дизайн слиза от планина” в изпълнение на квартета за кампанията „Колекция Българска“ за известна марка български мебели е финалист в категория Sound Design & Use of Music („Музика и саунд дизайн“) на наградите Design and Art Direction. “Огромният труд, любов и сърца на 100+ замесени в тази кампания човека го заслужават“, написаха от All channels communication, които стоят зад кампанията.

 

Наградите D&AD (Design and Art Direction), или както са известни в бранша Оскарите в рекламата, са ежегоден конкурс, който отбелязва върховите постижения в творческата индустрия. Основани през 1962 г., наградите отличават най-добрите в дизайна, рекламата и комуникацията от цял свят. Те са широко уважавани и смятани за едни от най-престижните награди в творческата индустрия.

Номинацията на Абагар в раздел Sound Design & Use of Music е след гласуване на 400 специалисти в областта. Квартетът се нарежда сред 35 други кампании от цял свят, които ще се борят за наградите.

Формация Абагар е създадена през 2006 година в Шуменския университет по желание на студенти, а неин ръководител е Сашка Ченкова. “Запомнящ се и вълнуващ успех, защото Вие избрахте и повярвахте в нас, в българската магична припявка и направихте уникален дизайн с българска визия и звук. Благодарим на всички!”, заяви Чанкова часове след като стана известна новината. В момента Абагар са Стефка Будакова – мецосопран (преподавател в Шуменския университет), Десислава Петрова – сопран (солист в Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”), София Генова-Митева – алт, Христина Вълчанова – алт. Радио Шумен продуцира първия албум на квартета „На Добро“ 2009 г. Той е издаден във връзка със 75-годишнината на БНР. 

“Това може би е единствената студентска формация в България, която в продължение на 17 години запазва дейността си и мисията да популяризира фолклора ни по света. Но ние винаги носим като знаме името, в което Абагар е родена и навсякъде по света разказваме за Шуменския университет, който стои в основата на квартета.” Това заяви за UniMedia Стефка Будакова, член на формацията от самото й създаване. 

“Песента, която звучи в рекламата, е емблематична за квартета „Кола слиза от планина“, част от автентичните шопски припевки на Абагар. Първоначалната покана бе да запишем звука към рекламата, но идеята прерастна и във визия. Квартетът е облечен по дизайнерско решение на известната Антония Йорданова. Клипът е заснет под експертното ръководство на Жоро Манов и Калоян Тошев. “Колекция Българска“ се превръща в събирателен образ на енергията на специалисти в различни области, който вграждат традицията на България в една цялостна модерна и професионално решена реклама, която е оценена от елита на световното рекламно изкуство. И както казва креативният директор на All channels communication Мартин Костов: Абагар са „голямото нещо, което Англия забеляза“, каза още Будакова.

Може да видите всички номинирани за категорията Sound Design & Use of Music на:

Наградите D&AD покриват различни категории, включително реклама, брандиране, дигитален дизайн, филм, графичен дизайн и продуктов дизайн и други. Всяка категория се оценява от група от водещи професионалисти в индустрията, които подреждат творбите въз основа на техните творчески постижения, иновации и ефективност.

Получаването и дори само номинирането за награда D&AD е изключително постижение и може да има мощно трансформиращо въздействие върху кариерата на творците. Наградите играят решаваща роля за признаването и честването на най-добрите и продължават да вдъхновяват и мотивират следващото поколение творци.

Церемонията по награждаване на победителите във всички категории на D&AD ще бъде в Лондон на 24 и 25 май.

UniMedia

Close