Университетът

Качествена журналистика за деца?

Книговище.бг създава първата по рода си в България медия за деца от 7- до 14-годишна възраст. На ясен и достъпен език ще бъдат представени всякакви важни теми на съвременния свят, за събития, случващи се в България и по света. Ще бъдат въвеждат основни идеи и проблеми на съвременния свят – на демокрацията, икономиката, здравните системи, културата, глобализацията и т.н. Статиите ще се публикуват в специален модул на www.knigovishte.bg, а към тях ще има кратки въпросници, които ще помагат на децата да осмислят прочетеното.

За да реализира идеята си Книговище организира серия от кратки онлайн семинари, в които ще бъдат обсъдени спецификите на сериозното журналистическо писане за деца. Семинарите ще бъдат водени от чужди журналисти с опит в жанра, сред които ще бъдат автори в Dein Spiegel (детското издание на немското списание Der Spiegel). Преминалите това обучение се ангажират дългосрочно и регулярно да създават статии за Книговище, както и въпросници към тях.

Всички, които имат желание да се включат в проекта трябва да изпратят кратко мотивационно писмо и автобиография на адрес info@knigovishte.bg.

Първият онлайн семинар ще се проведе на 16 февруари 2021 г. от 10:00 до 12:30 ч. с водещ Бетина Щибел, съосновател на изданието на Der Spegel за деца Dein Spiegel.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Фондация „Роберт Бош“ и сътрудничеството на Асоциацията на европейските журналисти, Посолството на САЩ в София, Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ и медийната програма на Фондация „Конрад Аденауер“.

Източник: АЕЖ – България

Снимка: Unsplash.com

Покажи още
Close