Шумен

Йосиф Давидов: Написах „Репортер от Миналото време“ на един дъх

Известният журналист Йосиф Давидов е роден в Шумен през 1945 г. Родният град го свързва и с началото на професионалния път – между редовете на в. „Шуменска заря“. Кариерата му продължава в международния отдел на в. „Труд“, кореспондентския офис на БТА в Мадрид. Бил е главен редактор на сп. „По света“ и на международната агенция „Глобалпрес“. Изтъкнат африканист. Автор е на четири публицистични книги, няколко документални филма, хиляди репортажи, интервюта, статии в български и чуждестранни медии. Към настоящия момент сътрудничи на в. „Нова дума“ в Испания.

Йосиф Давидов гостува в родния Шумен по покана на РБ „Стилиян Чилингиров“, а поводът бе представянето на книгата му „Репортер от Миналото време“, неслучайно отпечатана на вестникарска хартия. След срещата журналистът дълго раздава автографи в емоционален разговор с колеги и приятели. Бе любезен да отдели време и за UniMedia:

UniMedia: В „Репортер от Миналото време” споделяте с читателя разкази за дългогодишната Ви журналистическа кариера. Кое беше по-голямо предизвикателство – да направите хиляди международни репортажи или да напишете историите за тях и да ги съберете в книга?

 Йосиф Давидов: Разбира се, че на времето беше по-трудно. В един репортаж влиза не повече от 10% от  това, което си чул и видял. В изготвянето на статиите, трябваше да отсея тези  10%, които ще бъдат интересни на читателите. Книгата написах на един дъх, за два месеца, защото имах нишка – записките на майка ми, на която е посветена и книгата.

UniMedia: Репортерската практика Ви е водила на „на мястото на събитието“ в 73 държави. Интервюирали сте  световни лидери, президенти, политици.  Тези срещи ли са по-интригуващи или малките истории от обикновени хора?

Йосиф Давидов: Известните личности са лесни, защото са програмирани. Трудността при тях е да  избегнеш механичното говорене, да ги накараш да говорят човешки. Но с времето се придобиват хватки. С известните личности трудността идва, ако не си подготвен. Но ако си запознат с биографията на определен човек, ако си разговарял с колеги, които са го интервюирали, ако си чел негови интервюта, статии, изказвания – нямаш проблем. Интервюиращият е като водата, винаги намира пролука от къде да тръгне. С публичните фигури е лесно. Много по-трудно е с обикновените хора, те не са свикнали и с вниманието, и с репортерите. Журналистите допускаме две грешки: правим се на много велики и ги подценяваме или падаме много ниско. С обикновените хора е по-трудно, но пък ако се научите да говорите с тях…

UniMedia: В каква посока интернет и социалните мрежи преобразуват професията на репортера?

Йосиф Давидов: Естествено е, че интернет влияе върху целия живот, не може да не влияе и върху нашата професия. Трудно ми е да отговоря в какво посока. Струва ми се, че в положителна. Интернет е дошъл, за да остане – няма да изчезне. Колкото по-рационално го използваме, толкова по-добре ще служим на хората, но не трябва да се опираме само на него.

UniMedia: Какъв съвет бихте дали на студентите и на начинаещите в професията?

Йосиф Давидов: Бъдете честни!

Автори: Петина Минкова,  III курс, Връзки с обществеността

Десислава Денева, III, Връзки с обществеността

Покажи още
Close