Светът

Италианка се върна в класната стая на 90-годишна възраст

Анунциата Мургия е най-възрастният човек във вечерното училище, който посещава уроци за да получи диплома за първа степен на средно образование. За целта ще трябва да се яви на изпит, който обикновено се полага от деца на 14-годишна възраст. Тя прави това в образователен център близо до дома си в Долянова, Сардиния.

„Обичам да уча, винаги ми е харесвало“ – обяснява тя за списание „Месаджеро“ – „Но когато избухна войната (Втората световна война – б.р.), за мен всичко се промени. Трябваше да започна да работя, тъй като семейството ми се бореше с живота и аз трябваше да помагам. Някога можеха да учат само тези, които имаха пари.”

Мургия казва, че се е научила да шие, когато е била дете и е станала шивачка. Но тя чете много книги и така „учех сама, когато можех“.

Любимите и предмети са история и музика. „Винаги съм обичал историческите книги, защото преживях голяма част от историята, написана в книгите – видях последствията от Първата световна война и преживях втората.”

Най-младият съученик на Мургия е на 16 години. Той ще се явява на поправителен изпит за диплома, докато Мургия ще направи първия си опит през юни. Успешното полагане на изпита, който включва тестове по италианска граматика и математика, е необходимо, за да може да се премине към втора степен на средно образование.  В Италия учениците го завършват на 18 години.

Марина Пилия, учител по литература във вечерното училището, описва Мургия като много страстен и ангажиран ученик.

„Въпреки че има известни затруднения със слуха и не беше в най-добрата си физическа форма вчера, поради падане, тя активно участва в часовете, особено по история“, казва Пилия.

В училището се обучават основно възрастни, а тези на възраст между 16 и 20 години са тук, за да полагат поправителни училищни изпити за диплома. Средната възраст на учениците в класа на Мургия е над 40 години, а някои от тях също се подготвят за диплома за средно образование.

„Често това са жени, които възстановяват образованието си, след като са родили деца, или хора, които никога не са получили диплома и се нуждаят от нея за работа, допълва Марина Пилия.

Последният човек от възрастовата група на Мургия, който се е явил на изпит за диплома в училището, беше 87-годишна жена през 2016 г.

Мургия завършва разговора с констатацията, че учителите й са „фантастични“, а съучениците и са „като моите внуци“.

„Някои ме придружават у дома вечер, когато е тъмно“, казва тя. И е готова за изпита: “Ще дам всичко от себе си.”

По „Гардиън“

https://bit.ly/3KFDNCB

Покажи още
Close