Университетът

„История на Шумен” – от античността до днес

Книгата “История на Шумен” ще бъде представена на днес (8 октомври) в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен. Автори на труда са преподавателите в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” проф. Димитър Игнатовски, проф. Бисер Георгиев, доц. Васил Параскевов, доц. Иво Топалилов, доц. Стефан Минков и доц. Тодор Тодоров.

„Основен двигател за създаването на книгата е проф. Игнатовски”, това зави за UniMedia доц. Васил Параскевов. Той уточни, че книгата обхваща историята на Шумен от античността до днес, а до този момент не е издавано подобно цялостно изследване. „Надявам се, че точно това ще привлече вниманието на шуменци и ще добави нова информация към това, което вече е известно”.

В книгата са включени и неизвестни факти за периода на индустриализацията на града, както за кооперирането на земята след 1944 година.

„Аз съм писал частта за периода след 1944 година и интересен факт, който мен много ме впечатли, е критичният дух на голяма част от документите. Става въпрос за написаното за икономиката на града – изграждането на новите предприятия като КТА „Мадара”, развитието на „Алумина” през следващите години. В документите наред с ласкавите оценки за развитието на тази индустрия и модернизирането на града, присъстват също и доста критични материали. Те описват недостиг на стоки, опашки по магазините, недобро качество на продукцията. Оценките далеч не са само положителни. Често се говори как през това време всичко е било бляскаво, но когато се четат документите, се виждат редица трудности”, допълва още доц. Параскевов.

Книгата ще бъде официално представена днес от 17.30 във фоайето на втория етаж на Регионалната библиотека в Шумен.

UniMedia

Покажи още
Close