Университетът

Изабел взе Вазовата награда за литература

Носител на националната литературна детска Вазова награда е най-известната влогърка сред децата и тийнейджърите у нас шуменката Изабел Овчарова. Освен с първата си книга тя стана популярна и с позитивните си послания за поведението на младите хора.

Тазгодишните носители на авторитетната Вазова награда бяха обявени от родственика на Патриарха на българската литература и почетен гражданин на Сопот доц. д-р Григорий Вазов минути след като комисията е излязла с решението. Лауреат за 2019-та година е писателят Милен Русков – автор на романите „Чамкория“, „Възвишение“, „Изгубени в природата“ и „Джобна енциклопедия на мистериите“, всеки от които е удостоен с различни литературни отличия.

„По отношение на децата и това, което правим в тази посока, трябва да бъдем много, много внимателни. Тази година имаме едно много интересно попадение. Това е Изабел, която в момента може би е най-гледаната влогърка от деца между 10 и 15 години. Но интересното тук е, че това младо момиче, освен с присъствието си на компютърния екран, направи и своята първа книга и то с много сериозно присъствие в писаната реч”, заяви пред Карлово ТВ доц. Григорий Вазов.

Той уточни, че решението за наградата е взето и след консултации с много родители. „Става нещо много интересно – влогърът изкарва децата от екрана и от компютъра и ги вкарва в писаното слово, защото чрез екрана е станала много интересна и децата започват да я четат. Това е феномен, който ние трябва да оценим и според мен напълно заслужава Вазовата награда”, категоричен е той.

UniMedia

Покажи още
Close