Университетът

Иванка Благоева: Ще възродим инициативите на Студентски съвет

Иванка Благоева, новият председател на Студентски съвет на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”,  в интервю за UniMedia:

UniMedia: Бяхте избрана за председател на Студентски съвет на Шуменския университет. От тук нататък какво предстои?

Иванка Благоева: Първата ни инициатива е организирането на конкурса Мис и Мистър Шуменски университет. До момента имаме 16 кандидати – 10 момичета и 6 момчета, но очаквам и още потвърждения. Самият конкурс ще се проведе на 19 април и ще бъде в три тура – лятно, ежедневно и официално облекло. Тур по бански няма да има. Планираме за членове на журито да поканим ректора на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев, представител на Община Шумен, ще има и представител на Студентски съвет. Смятаме да поканим и Мис Шумен Виктория Милева, която е студентка в специалност “Връзки с обществеността” на Шуменския университет, за да връчи короната на победителката за Мис и титлата на Мистър Шуменски университет.

UniMedia: Какви други инициативи предвиждате?

Иванка Благоева: Като цяло мислим да възстановим инициативите на Студентски съвет, които са позабравени през последните години. Като начало ще пуснем анкета сред студентите, която ще играе ролята на обратна връзка с тях. Анкетата ще е анонимна и ще бъде пусната и в трите корпуса на университета. В нея студентите ще могат да заявят дали са доволни от работата на администрацията, дали им харесват общежитията, дали дисциплините, които изучават отговарят на техните очаквания като ниво на обучение.

Бяхме поканени да присъстваме на среща на Общински младежки съвет –Шумен, които подготвят много проекти за инициативи на младежката общност в Шумен. Имаме идея да ги поканим в университета, за да  презентират как се прави проект, как се финансира. Това би било много полезен пример за нашите студенти.

За предстоящия патронен празник на Университета ще организираме спортен полуден с различни забавни игри, както всяка година. Все още обаче обсъждаме кога и как ще се проведе.

UniMedia: По традиция студентите на Шуменския университет инициират и провеждат редица благотворителни кампании. Вие планирате ли такива?

В момента обмисляме да направим благотворителен концерт за Коледа с участието на студенти от музикалните специалности, както и изложба.

UniMedia: Разкажете нещо повече за Вас. Как избрахте специалността и университета за своето следване?

Аз съм студентка четвърти курс, специалност „Социална педагогика”.  Родом съм от Шумен и когато завърших средното си образование в СОУ „Панайот Волов”, паралелка „Туризъм”, се насочих към кандидатстване в специалност „Туризъм”. Само че нещо все ме дърпаше към „Социални дейности”. И въпреки че се явих на кандидатстудентски изпити, се наложи да замина в чужбина за три години и не успях да се запиша да следвам веднага. Когато обаче се върнах в родния ми град, си казах: ”Аз ще уча”. Моя много близка приятелка вече беше студентка в Шуменския университет и тя ме вдъхнови. Самата тематика на специалността ми хареса. Така за втори път се явих на изпити и ме приеха желаната от мен специалност „Социална педагогика”. А за избора на университет е ясно – имаме си нещо голямо в града и аз желаех да стана част от него.

Автор: UniMedia

Покажи още
Close